ГЕРБ и „Атака“ замислят да спрат парите на отсъстващите от БСП

0
92
Парламент заседание. Снимка: пресцентър НС
Снимка: пресцентър НС

Управляващите замислиха промени в Правилника на Народното събрание, с които при отсъствие на цяла парламентарна група членовете ѝ да нямат право на 1/3 от възнагражденията си, предаде БНР. Причина за това е решението на социалистите да не участват в заседанията. В сряда лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че членовете на парламентарната група нямало да получават възнаграждения за този период.

Въпреки отсъствието си депутатите от „БСП за България“ сега получават част от заплатата си, аргументира се председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. „Спекулативно е твърдението на колегите, че отсъствайки, те не получавали нищо. Не е така. Отсъствайки, получават една трета от основното си възнаграждение.

Кирилов допълни, че няма регламент за извиняване на отсъствията на цяла парламентарна група, защото по правилник извинения на депутат прави председателят на съответната група.

Председателят на парламентарната група „Обединени патриоти“ Волен Сидеров припомни, че още през 2013 г. са предлагали при отсъствие на депутати без извинителни причини, да не се получава възнаграждение, но БПС са го отхвърлили. Според Сидеров крайната мярка може да стане повод за напрежение в БСП и да върне депутатите от левицата в пленарната зала. „Ако инициативата на БСП продължи с месеци, задължително в правилника трябва да въведем нови правила за възнагражденията„, коментира той.

Нека да вкарат тези предложения и ще ги обсъдим публично, пред всички към момента правилникът е такъв, длъжни сме да го спазваме, коментира депутатът от ДПС Халил Летифов. „Ама ми се ще и да водим дебат за какво една част от парламента работи по някакъв дневен ред, който не е актуален, а другата част въобще не работи. Това е по-съществен дебат, отколкото за това какво получават народните представители„, добави Летифов.

БСП напуснаха парламента в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс миналата седмица. След това заявиха, че няма да се връщат в парламента, а искат предсрочни избори.

Недоволство в БСП заради липсата на заплати

Междувременно Радио „Свободна Европа“ съобщи, че депутати на БСП са недоволни, че нямат да получават пълния размер на заплатите си, а само 1/3 от тях. Ръководството на партията обмисляло да компенсира народните избраници с „хонорари“ от партийната субсидия, са казали източници от централата на БСП. Членове на групата недоволстват, защото не могат да издържат семействата си с една трета от заплатата (между 1 500 и 2 000 лева – една трета от заплатата, което е равно на средната за страната заплата (1171 лв. по данни на НСИ – бел.ред.), и от допълнителните си възнаграждения за работата си в парламентарни комисии, взимат пари и за нещатни сътрудници и представителни разходи).

На заседанието на парламентарната група на БСП във вторник вечерта депутати са коментирали, че с отсъствието си от пленарна зала партията губи „трибуната си“. Било предложено да отсъстват няколко дни символично и после да се върнат. Представители на ръководството заподозрели тези депутати, че са в колаборация с ГЕРБ, за които било важно опозицията да е в Народното събрание, за да не изгуби то легитимност.

Покрай социалистите обаче без заплата може да остане и медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, който не стъпва в парламента от полагането на клетвата си, но си извинява отсъствията и взема възнаграждението си на народен представител.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments