От 2020 г. ще заработи нова система за таксуване в градския транспорт в София

0
249
Кметът. Снимка: Фейсбук, Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova
Кметът. Снимка: Фейсбук, Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova

Цената на билета в столичния градски транспорт няма да бъде вдигана, но от 2020 година ще заработи нова система за таксуване. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на „БНТ“. По думите й от Общината предвиждат 2 варианта за изчисление на цената на билетите – ще се плаща или на изминато разстояние, или за определено време.

Столичният кмет припомни, че през пролетта се очаква да влезе в експлоатация и третата линия на метрото. Тя добави, че в новия бюджет на столицата за 2020 г. е заложено работата на нощния градски транспорт да продължи. Фандъкова изтъкна, че отново ще има повишение на възнагражденията на водачите и на служителите в общинските дружества.

Заплатите на медицинските сестри в детските ясли, градини и в училищните здравни кабинети също ще бъдат увеличени, заяви столичният градоначалник. По думите й предвижда се с приходите от по-високите данъци от догодина в бюджета на столицата да влязат още 38 млн. лева. Те ще бъдат инвестирани в градския транспорт, кварталите, паркове и градини.

Фандъкова не пропусна и горещата тема от последните дни – за мръсния въздух в столицата. Тя отбеляза, че за замърсяването му сме виновни ние.

„Генерираме замърсяване и географското положение на града ни е такова, че в определени дни с температурни инверсии, всичко което излъчваме, остава на ниски нива. Ние трябва да си помогнем като граждани, да променим част от навиците си, няма нужда в дни с замърсяване да палим камините си“, посочи тя и добави, че през тези дни хората трябва да се отопляват на ток.

Близо 55 хил. домакинства в столицата се отопляват на твърдо гориво, показват данни на общината. Планира се през 2020 г. този вид отопление да бъде подменено безплатно при 20 хил. семейства. Предвижда се да бъдат поставени допълнително 2 хил. филтъра върху комини.

Кметът обяви още, че Столична община няма да продължи концесионния договор на Софийска вода.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments