От 1 април касовите бележки за гориво ще са с разбивка на цената

0
46
Колонка, бензиностанция. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Всички касови бележки за заредено гориво на бензиностанциите, ще бъдат по-подробни от 1 април. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Съгласно новите изисквания при продажба/зареждане на течни горива във фискалния бон, издаван на бензиностанциите, ще трябва да е отпечатана на отделни редове по вид гориво и информация за размера на ДДС за продаденото/зареденото гориво; размера на акциза за продаденото/зареденото гориво; продажната цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност (нето стойност) и покупната цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

Идеята беше лансирана от правителството покрай протестите срещу високите цени на горивата през миналата година. Според управляващите така ще има повече яснота на потребителите за ценообразуването в сектора и няма всички критики да са към правителството. Финансовият министър Владислав Горанов е на мнение, че това ще е в полза и на конкуренцията на пазара на горива.

Разчетите на Министерството на финансите са, че разходите за промените в софтуера на касовите апарати ще е не повече от 200 лева за обект.

В рамките на няколко месеца това е втора промяна, свързана с касовите апарати. До края на март всички, които ползват такива устройства, трябва да им инсталират нов софтуер за управление на продажбите, който ще прави невъзможно укриването на данъци.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments