НАП: Няма да има отсрочка за подмяна на новите касови апарати

0
77
Касов апарат
Снимка: wikimedia commons

Срокът за подмяна на касовите апарати няма да се удължава. Това обявиха от Националната агенция за приходите (НАП). Техни данни показват, че 70% от бизнеса вече е въвел новите изисквания. Има и 30 000 нови апарати, които вече работели. Въпреки това, ако Министерството на финансите прецени, може да промени това решение.

Според последните промени в наредбата всички търговци трябва да сменят фискалните си устройства, с които отчитат оборотите си, или да инсталират нов софтуер, така че отчетените данни в него на петата минута да бъдат в сървъра на приходната агенция. Работещите сега устройства подават информация веднъж в месеца, което създава възможности за тяхното манипулиране.

Търговците, които са регистрирани по ДДС, трябва да имат нови апарати или софтуер до края на март, а тези без регистрация – до 30 юни. Големите търговски вериги трябва да имат нов софтуер на системите за управление на продажбите до 31 декември.

Преди дни бизнесът проведе дискусия, на която обяви, че ще атакува наредбата в съда и в ЕК. Търговците изчислиха, че въвеждането на новите апарати ще струва по над 2000 лева на обект и ще отнеме поне година и половина.

Все още не е ясно какво ще е решението на финансовото министерство, тъй като преди дни ресорният министър Владислав Горанов обяви, че срокът може да бъде удължен.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments