Ще получи ли созополският кмет депутатска заплата?

0
447
Общински съвет Созопол
Снимка: Фейсбук, Тихомир Янакиев

Ще бъде ли увеличено възнаграждението на кмета на Созопол Панайот Рейзи от 2400 лева на 3500 лева, ще стане ясно днес на Общинския съвет в Созопол. От една от докладните, разпространена публично в социалната мрежа Фейсбук, става ясно, че созополският кмет може да получи увеличение с около 45% на заплатата си.

Миналата година в края на ноември правителството даде възможност на всички кметове да получават министерски заплати до 4600 лева. Това предвиждаха промени в два нормативни акта – постановление за заплатите в бюджетните организации и дейности и в Наредбата за заплатите в държавната администрация. Измененията влязоха в сила от 1 януари тази година, а именно – размерът на основната месечна заплата на кметовете и заместник-кметовете на общини и райони, на кметовете на кметствата и на кметските наместници да се определя от Общинския съвет. По този начин всеки Общински съвет сам ще решава дали да даде по-високо възнаграждение на ръководните си кадри.

До миналата година се задаваше минимален и максимален размер на заплатата на кмета в зависимост от населението в общината или кметството. Решението за конкретната сума отново се вземаше от съветниците, но таваните за по-малките общини беше по-нисък. С промените се пристъпи към реална децентрализация, защото централната власт се отказа да определя минимум и максимум на кметската заплата, а даде възможност тя да се равнява на тази на министъра, като решението остава на общинския съвет. Въпросът е дали общините ще имат финансовата възможност да раздадат такива заплати.

Предложението не беше посрещнато с радост във Фейсбук. Потребители на социалната мрежа коментираха предложението:

„Тяхната наглост край няма. Предполагам че, всичко е решено предварително за това каквото и да говорим каквото и да прави сме безсилни на този етап.“

„….никаква промяна….жалка картина…!“

„Ааааааа, ама той бил и скромен само 1100лв от горе, ма той хич не иска нищо“

„Заседанията на общинския съвет публични ли са? Т.е. обикновени граждани могат ли да присъстват на подобни заседания?“

„Не е луд, който яде баницата,а който му я дава!“

Панайот Рейзи е избран през 2015 г. за кмет на Община Созопол – трети мандат. Първият му мандат е от 2007 г. На местните избори през 2011 година е избран за кмет от листата на ГЕРБ.

Председател на Общинския съвет в Созопол е Красимира Германова, която също е издигната от ПП ГЕРБ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments