Омбудсманът поиска да отпаднат PCR тестовете за българи от Западните покрайнини

0
170
Диана Ковачева
Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева поиска да отпаднат задължителните PCR тестове за българи от Западните покрайнини, които работят, учат или се лекуват у нас. С тази цел тя е изпратила препоръка до здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, в която е сигнализирала за постъпила до институцията подписка от български граждани, живеещи в Босилеград и Цариброд.

„Бих искала да посоча необходимостта от предприемане на действия, включително и за допълнение на Вашата заповед, което да внесе повече яснота по въпроса за пограничните работници, както и за информиране на служителите на граничните контролно-пропускателни пунктове“, настоява доц. Ковачева.

В жалбата си до омбудсмана, сънародниците ни протестират срещу изискването за PCR тест или карантина, което е непосилно за тях и настояват за облекчено преминаване през граничните контролно-пропускателни пунктове у нас.

Подписката е от името на Културно-информационния център и Сдружение ГЛАС в Босилеград, но ситуацията засяга и сънародниците ни в Цариброд

Те настояват за облекчен режим при преминаване в България през ГКПП „Олтоманци“ и „Калотина“. Хората уточняват, че живеят в Босилеград, но работят и учат в български градове в цялата страна, не само до границата със Сърбия.

Отбелязват, че при влизане в страната отиват веднага на работа, съответно на училище и нямат възможност за карантина или тестове. Допълват, че се налага да се върнат по домовете и при семействата си поне за почивните дни и че страдат като разделени семейства.

Сънародниците ни подчертават, че след като имат постоянни адреси, както в България, така и в Сърбия, а освен това притежават и двойно гражданство и плащат данъци и такси в нашата страна, е необходимо да бъдат прибавени към изключенията от забраните на здравния министър.

Посочено е също, че за целите на прилагането на въведените противоепидемични мерки, определението за пограничен работник може да се прилага и за лица, пристигащи от Република Турция, Сърбия и Северна Македония.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments