Окупираните украински региони искат от Путин да ги анексира

0
28
Война в Украйна
Война в Украйна. Снимка: Pixabay

Представители на окупираните региони на Украйна заявиха вчера, че ще поискат от президента Владимир Путин да ги присъедини към Русия, ден след като споделиха, че местните жители са подкрепили с огромно мнозинство тази стъпка в организираното от Кремъл допитване, което се смята за нелегитимно от редица други държави.

Предрешеният резултат поставя началото на нова опасна фаза в продължаващата вече седем месеца война в Украйна, като Кремъл заплашва да разшири военните си сили и евентуално да използва ядрено оръжие. Референдумите, на които жителите на окупираните региони бяха запитани дали желаят четирите окупирани региона на Южна и Източна Украйна да бъдат присъединени към Русия, започнаха на 23 септември, като въоръжени руски служители обикаляха лично от врата на врата и събират гласовете.

Украинският президент Володимир Зеленски, който вчера изрази позицията си чрез видеовръзка пред Съвета за сигурност на ООН, заяви, че всяка подобна анексия в съвременния свят е престъпление срещу всички държави, които смятат, че неприкосновеността на границата е жизненоважна за тях самите.

Очаква се представители на сепаратистите в Донецкия регион, голяма част от който все още е под украински контрол, също да последват този пример. Според руските изборни служители 93% от гласувалите в Запорожка област са подкрепили анексирането, 87% – в Херсонска област, 98% – в Луганска област и 99% – в Донецка. Междувременно Киев и западните му съюзници отхвърлиха допитването, като го определиха като фиктивно. Зеленски заяви, че опитите на Русия да анексира украинска територия означават, че „няма за какво да разговаря с този президент на Русия“.

Докато Русия бавно си проправя пътя към анексирането на окупираните земи, нейните военни сили продължават да обстрелват други райони на страната. Властите в южния украински град Никопол съобщиха, че руски ракети и артилерия са обстрелвали града през нощта. В града, който е разположен от другата страна на река Днепър, откъм окупираната от Русия територия, в която се намира атомната електроцентрала „Запорожие“, са били повредени 10 частни сгради, училище и електропроводи, заяви Валентин Резниченко, губернатор на Днепропетровска област. Той успокои, че засега няма данни за пострадали хора.

В източния украински регион Донецк, който е частично окупиран от Москва, руски огън е причинил смъртта петима души и е ранил 10 други през последните 24 часа, информира губернаторът на Донецк Павло Кириленко.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments