Окончателно: Въведен е данък за берачите на диворастящи гъби, плодове и трюфели

0
573
Гъби
Гъби, Снимка: Freepik.com

Народните представители официално въведоха данък върху събирането на диворастящи гъби и плодове. Със съдействието на други текстове, приети на второ четене, бе установен праг от 1000 лева за облагане на разходите за командировъчни. Този данък ще засегне близо 30 000 регистрирани лица в тази сфера, включително и бранителите на трюфели, с изключение на лечебните растения.

Доходите от този данък ще бъдат облагани веднъж годишно. В алтернатива се въведе вариант с фиксиран размер от 30 лева за всеки месец, през който се събират гъби и плодове.

В резултат на редакционна поправка от страна на Мартин Димитров от „Продължаваме промяната-Демократична България“, народните представители намалиха прага за деклариране на командировъчните разходи от 5000 на 1000 лева. Той поясни, че това не са разходите за хотели, а са дневните пари, които командированите служители получават.

Идеята е да има определен праг, така че не всички командировъчни разходи да бъдат облагани – например, ако човек пътува веднъж или два пъти годишно, но предоставя данни за съответната командировка към Националната агенция по приходите, няма смисъл от такова подаване на данни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments