Окончателно: Извънредният труд е 300 часа годишно!

0
66
Строителство
Строителство. Снимка: Pixabay

300 часа на година – толкова ще бъде извънредният труд, решиха народните представители с приетите промени в Кодекса на труда. Те предвиждат такава възможност при колективното трудово договаряне. От БСП категорично се обявиха срещу измененията, предаде „Dnes.bg“.

Надя Клисурска от БСП изтъкна, че служителите у нас са хора, а не роби. Според нея извънредният труд не означава по-големи възнаграждения и заплати, а повече рискове, ниска ефективност и риск за здравето на работниците.

Допълнителните часове ще бъдат използвани само при нужда, отвърна й председателят на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя настоя, че в някои случаи тези часове няма да бъдат използвани, но се налага работещите да бъдат защитени.

Георги Гьоков пък заяви, че поправката се прави подмолно. Колежката му Виолета Желева добави, че този труд се плаща с жълти стотинки. Тя даде за пример личния си опит, когато е работила в производството.

„Тези хора насила полагат извънреден труд. Ето така ще бъдат накарани и след това да бъдат съгласни.“

Твърденията на левицата категорично бяха отхвърлени от „Обединените патриоти“, ГЕРБ и ДПС. Хасан Адемов обясни: „Защото остава в сила забраната за извънредния труд. Остава в сила и ограничението за 150 часа извънреден труд. Това, което се променя, забележете, със съгласието на работниците, с колективен трудов договор, извънредният труд в определени случаи да бъде разрешен до 300 часа годишно.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments