Обсъждат разработване на стратегия за използването на минералните води в България

0
77
Форум в София
Форум в София. Снимка: НС

Необходимо е да бъде разработена национална стратегия за използването на минералните води в България, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. Възможностите за използване на минералните води в Северозападна България за развитие на лечебен туризъм обсъдиха на форум в София народни представители, експерти и представители на местната власт.

Конференцията „Надежда за българския Северозапад“ беше организирана по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова със съдействието на Националната камара на минералните води в Република България. Домакин на дискусията беше Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

България има огромен ресурс на находища от минерални води, който трябва да бъде използван за лечение на различни заболявания, за привличане на туристи и за развитие на регионите, подчерта Росица Кирова. Целите, които съм си поставила в национален план, са да разработим карта с минералните води и с местата, където се развива балнеоложки туризъм, посочи тя.

Термалните извори във Видин са много, но не са проучени и водите им не се използват, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание. Насочването на вниманието върху този ресурс ще помогне за намиране на разумни начини за оползотворяване на водите – за лечение, за добив на различни минерали и за развитие на Северозападна България, смята Росица Кирова. Съществуват административни трудности за провеждане на сондажи, както и за осигуряване на финансиране за проучванията, но трябва да се преодолеят пречките и този природен ресурс да бъде използван, добави тя.

В Северозападна България има около 45 извора, но само седем-осем процента от тях се използват пълноценно, отбеляза председателят на Камарата на минералните води в България Цвети Лукарска. Според нея трябва да се установи по-строг контрол в управлението на минералните води.

Експертът от Столична община Ваня Николова отбеляза, че София е една от най-богатите на минерални води общини в света. На територията на столицата са обособени 31 находища с общо 75 водоизточника на минерални води /каптирани извори и сондажи/, посочи тя.

Първата стъпка, предприета от общината за използването на този ресурс, беше изработването на програма за оползотворяване на хидротермалните ресурси на територията на Столична община и Стратегия за използване на потенциала от минерални води и земна топлина, посочи Николова. Сред включените в програмата дейности са възстановяване на традиционните балнеокурорти Банкя, Горна баня и Панчарево, проектиране и изграждане на нови извънградски балнеоцентрове в подножието на Стара планина /Локорско – Войнеговци и в подножието на Витоша /Симеоново–Бояна/, ремонт и изграждане на модерни СПА центрове в сградите на Централна минерална баня и в баните „Овча купел“,  „Горна баня“ и др.

Мирослав Кръстанов от Българската академия на науките изказа мнение, че при усвояването на минералните води е важно как се извършват сондажите. Той посочи, че често пречка се оказва собствеността на имота, в който се намира находището.

На дискусията бяха поканени представители на общините Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments