Ново повишение с 10% на бюджетните заплати очаква Борисов

0
31
Премиер Бойко Борисов
Снимка: Премиер Бойко Борисов

Очакваме да се повишат приходите от борбата с контрабандата, така че догодина да можем с още 10% да вдигнем заплатите в бюджетната сфера. Това обеща премиерът Бойко Борисов по време на X конгрес на КТ „Подкрепа“.

По-рано през деня премиерът представи нова система за видеонаблюдение по „пътя на горивата“ от идването им на пристанище, през данъчния склад до крайния потребител. Засега тя може да следи само пристигането на танкерите с петрол, но се очаква да бъде надградена.

„Сутринта направихме съвещание в ГДБОП по горивата. Очакваме и тук да се увеличат приходите, за да можем догодина с още 10% гарантирано да вдигнем доходите. За това трябва да има спокойствие. Приходните агенции да събират парите, за да може да има какво да разпределям“, каза Борисов пред представителите на синдикатите.

Припомняме, че и финансовият министър Владислав Горанов коментира на конгреса, че при сегашния дефицит на добре подготвени и квалифицирани кадри, вдигането на заплатите е неизбежно и пазарът го изисква.

„Години наред ние рекламирахме България като място за инвестиции с евтината работна ръка, но това ни изигра много лоша шега, дойде време, в което трябва да се повишават доходите и ние максимално се стараем“, каза Борисов.

Има големи разлики в ръста на заплатите, коментира още премиерът и даде за пример – „хора, работещи в дигиталната икономика, увеличиха доходите си два и три пъти, а на други места те се вдигнаха с 5% или 10% и това е крайно недостатъчно.“

„При мен е имало 15 – 20 срещи на работодатели и синдикати и сме убедени, че за повишаване на доходите трябва по-мощна икономика. Самите работодатели схващат, че ако не вдигат заплатите, ще им избягат работниците, каза премиерът. Затова и кандидатстваме за членство в Еврозоната“, допълни той.

През 2019 г. БВП ще стигне 116 млрд. лева, прогнозира Борисов и припомни, че преди десет години е бил 50 млрд. лева.

„Само така можем да вдигнем заплатите на всички“, коментира още министър-председателят. Той призова синдикатите да следят дали увеличението на заплатите ще отиде при хората, които работят.

За първи път износът на България към Германия надхвърля вноса, коментира още премиерът. Според него сега е моментът тази инерция да се удвои и утрои, за да ги настигаме, защото тези разлики и парадокси в заплащането в различните сфери са факт.

„Имаме шанса и трябва да бъдем разумни и умни да продължим да повишаваме доходите, ръста на икономиката и инвестициите“, каза още той, предава Медиапул.

„Трябва ни огромен работен потенциал, за да могат заводите да работят, и самите работодатели вече схващат, че ако не повишават доходите, ще им избягат работниците“, подчерта премиерът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments