Контрабандният център за горива – модерно е, но не е готово

0
74
Бойко Борисов на работната среща за контрабандния център за горива. Снимка: Пресцентър МС
Бойко Борисов на работната среща за контрабандния център за горива. Снимка: Пресцентър МС

Всички в контрабандния център много работят, но поради липсата на стиковка ефектът не е този, който ни се иска„, заяви премиерът Бойко Борисов на работно съвещание в ГДБОП, цитиран от „Фокус“. На срещата, на която беше представена работата на центъра за следене на контрабанда на горива, присъстваха главният прокурор, министри и депутати.

Изградихме контрабандния център, където е цялата информация – агенти, шпиони, досиета и дела са на едно място… Хубаво е политиците да си мерят приказките. Вчера чух пак обратните тези – защо да показваме на българските граждани пътя на горивата. Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията, какъв е пътят, как се контролира, и какви мерки сме взели за превенция“, заяви премиерът.

След това да се дадат препоръки, а ако някъде има празнота – да се награди“, каза още той.

Въпросният междуведомствен център започна работа през 2015 г., но до момента е имало много малко информация за дейностите му.

Системата все още не е напълно готова, разбра се от думите на шефа на митниците Георги Костов, като все още не са инсталирани камери на всички измервателни устройства в данъчните складове. „Амбицията ни е всяко устройство за контрол на процеса на влизане на горивата в данъчните складове и на извеждане да бъде оборудвано с видеокамера. Така ще елиминираме субективния фактор и ще достигнем по-високо ниво на контрол – работим в тази посока.“

Контролът ни е процес, който предстои да се надгради„, заяви Костов и на практика опроверга премиера, който преди дни се хвалеше, че камери снимали всичко, което се случва на пристанищата, откъдето влизат горивата – виждало се дори „всяко дете с пояс“.

На презентацията на контрабандния център беше показано видео наблюдението, монтирано на пристанищата във Варна и Бургас. Не стана ясно обаче дали подобен контрол има и на нефтеното пристанище в Росенец на „ЛУКойл“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments