Нови правила за оценяване на матурите. Какви са те?

0
349
Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков. Снимка: МОН

Тройка на матурите вече ще се изкарва по-трудно заради променения начин на оценяване. За постигане на „среден“ вече ще са необходими 30 от 100 точки, а не както до момента – 23, предаде „24 часа“. Випускът, който завършва през настоящата 2022 година, ще е първият, който ще се явява на зрелостните изпити по новите правила.

Ресорният министър Николай Денков обяви, че за да се завърши средно образование, вече ще е необходимо да е усвоен една трета от материала. За него не е нормално да излизат от училище хора, които не знаят 75% от взетото. Денков е на мнение, че матурите трябва да бъдат балансирани, за да може децата да са мотивирани. Той подчерта, че никой не иска да има масови слаби резултати.

Предвижда се да има повече въпроси с отворени отговори, за да може учениците да се представят по-добре и това ще важи за тези от тях, които мислят, а не просто наизустяват материала или пък онези, които искат да отгатнат правилния отговор.
Тази година също така за първи път на 41-ия въпрос децата ще могат да избират между две теми – за интерпретативно съчинение и за есе. Досега темата беше една, а учениците избираха само жанра, в който да пишат.

Тези от учениците, които се обучават в профилирани гимназии и паралелки, ще държат като втори задължителен изпит по един от тези предмети. По този начин те ще придобият професионална квалификация.

Абитуриентите ще могат да положат не повече от два допълнителни изпита по желание. Те ще са върху общообразователни предмети.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments