Нова схема за измама с фалшиви кредити

0
130
Кредит
Снимка: Pixabay

Нова схема с фалшиви кредити се появи в интернет пространството, съобщиха потърпевши. Вместо изгоден заем обаче хората са били принуждавани да изплащат различни суми, за да бъдат одобрени.

Офертата за бърз кредит от утвърдена компания е била публикувана в сайт за безплатни обяви. Мъж се свързал с представител на фирмата, който му обещал, че парите ще се изплатят бързо. Имало е само едно условие – да се изплати такса за разглеждане на документите. Потърпевшият разказва пред „NOVA“:

„Нямаше никакъв телефонен номер и контактувахме само чрез имейл. Преведох им сумата от 100 лева. Отговориха ми, че съм одобрен и така започна въртележката. Абсолютно нищо не получих и спряха да отговарят.”

След като мъжът не е получил желаната сума, се е усетил, че е станал жертва на измама. Сигнали от жертви на схемата достигат до адвокат Десислава Филипова. Сценариите, по които работят фирмите са различни, но резултатът е един. Юристът посочва:

Лица, представящи се за фирми, които предоставят бързи кредити, събират предварително най-различни такси – за обработване на документите, необходими за отпускане на кредита. Последиците са ясни – след известен период от време предложителят се укрива и завлича лицето със събраните такси.”

Николай Цветанов от Асоциацията за небанково кредитиране подчерта, че тези измами се появяват винаги при икономически сътресения в страната. Използването на имената на разпознаваеми компании е параван, зад който се крият измамниците. От Асоциацията твърдят, че по този начин се създава определено доверие, а получените сигнали са многобройни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments