Нова измамна схема прилъгва българи с примамливи оферти за работа чрез SMS

0
222
Жена, телефон
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Онлайн измамниците не спират да измислят нови и нови идеи, с които да подлъжат своите жертви, съобщава „NOVA“. Последната им схема включва изпращане на SMS-и до български граждани, в които се предлагат примамливи, но фалшиви оферти за работа. Адресът е Китай, а предложението е работа в енергийна компания с бърза и лесна печалба до 1040 долара на месец.

Експертът по киберсигурност Симеон Нгуен разказва, че от години разследва подобни измами и много често му се налага да общува чрез чат с хората, които стоят за тях. 

„Питат ме на колко години съм – предполагам, че таргетират по-възрастни хора, които не са много начетени с технологиите“. 

Въпросните онлайн измамници опитват да съблазнят своите жертви с апетитно предложение да станат посредници на преносими батерии, които преди да продадат, трябва да си закупят. Гаранция за истинността на предложението е фалшив рекламен видеоклип, който допълнително трябва да заблуди хората. 

Когато жертвата прояви интерес, на нея се изпраща линк към сайт, в който тя да се регистрира с телефон номер. Следващата стъпка е да бъде преведена определена сума пари в Китай или на друго място по света. 

Измамниците са чужденци, но без проблем водят комуникация на български език, използвайки новите технологии за превод в реално време. До този момент все още няма официална информация за българи, които да са паднали в капана на новата схема. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments