Николай Денков: Осигурих максимална приемственост

0
10
Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков. Снимка: МОН

Бившият министър на образованието и науката Николай Денков обяви, че за времето, което е имало правителството на Кирил Петков, няма как да не бъде доволен от свършеното. Пред „БНТ“ той подчерта, че са успели да свършат няколко важни неща и посочи като пример деполитизацията и важната промяна в закона, която е била приета. Тя забранява напълно партийна и политическа дейност в школата.

Освен това е била приета първата по рода си наредба за нов начин за избор на директори на училищата и конкурсите текат в настоящия момент. Те ще бъдат проведени от служебния министър на образованието. Конкурсът ще бъде по начина, по който се правят държавните изпити – с тест, който ще бъде генериран сутринта. След това публично трябва да бъдат представени стратегиите за развитието на съответното школо.

През февруари пък е стартирала обща електронна платформа и така вече информация за всички ученици и учители. В същото време прегледът на учебните програми и промяната в учебниците трябва да бъдат направени от следващия министър.

Самият Денков е заварил във ведомството чувствителни теми, които никой не искал да поставя на публично обсъждане. Една от тях бил графикът на учебната година. По думите му децата в България учат месеци по-малко. Затова този въпрос е бил поставен на масата и има доста хора, които подкрепят, но в същото време има и съпротива. Тя идвала най-вече от синдикатите и самите преподаватели.

Трябвало да бъдат намерени компенсаторни механизми, за да може те да бъдат спокойни, че няма да бъдат ощетени. Но ако имало по-малко учене от децата в България, това било проблем в сравнение с техните връстници в Европа.

Денков беше категоричен, че е осигурил максимална приемственост в министерството, защото няма дейност на предишното ръководство, която да не е била продължена.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments