“New York Times” премества част от централата си от Хонконг в Сеул

0
136
Централата на
Снимка: Wikimedia Commons

Американският ежедневник “New York Times” ще премести част от централата си от Хонконг в Сеул, което бележи поредните последици от новия закон за сигурността на Пекин във финансовия център едва две седмици след въвеждането му, предава Ройтерс. От медията обявиха, че служителите на компанията са се сблъскали с трудности при преиздаването на работните си разрешителни и част от дигиталните журналисти на “New York Times” – близо една трета от екипа в Хонконг, ще трябва да се прехвърли в Южна Корея през идната година. 


Ходът на Китай нанесе удар върху репутацията на града като журналистически хъб в Азия и обтегна отношенията между Вашингтон и Пекин в момент, когато двете страни размениха обвинения по повод журналистите, работещи на териториите на всяка от държавите. По-рано тази година Китай обяви, че журналисти, които нямат право да работят в континенталната част на страната, няма да могат да работят и в Хонконг. 

“Предвид предопределеността на ситуацията планираме географска диверсификация на редакцията на медията”, обяви говорителка на “New York Times” за Ройтерс. 

“Присъствието ни в Хонконг остава значително и имаме намерение да продължим с репортажите от града и страната”. 

Други международни информационни медии като “Wall Street Journal”, “Financial Times” и “Agence France-Presse” също имат централи в Хонконг. Ройтерс премести своята в Сингапур през 1997 – годината, когато Великобритания предаде контрола върху града обратно в ръцете на Китай. 

В друг развой на събитията от последиците от пекинския закон за сигурността продемократичният законодател Ау Нок-син обяви в сряда, че подава оставка заради обвиненията на Пекин, че организираните от него първичните избори на хонконгската продемократична партия са незаконни и могат да бъдат категоризирани като подривна дейност. 

Хонконг бе върнат под китайско управление от Великобритания през 1997, като международната договорка между двете страни гарантира високо ниво на самостоятелност на града, запазвайки дългогодишната традиция в региона на свободна преса и гарантирайки правото на международни информационни агенции да установят свои централи в града. 

Новият национален закон за сигурността, който наказва обширно дефинираните от Китай сецесия, подривна дейност, тероризъм и сътрудничество с чуждестранни сили  с до доживотен затвор, породи опасения за свободата на словото и медиите в града

Властите настояват, че свободите няма да бъдат засегнати, но националният закон остава мрачно предупреждение. Хонконгският лидер Кари Лам коментира, че журналистите могат да докладват свободно от града, в случай че не нарушават новите разпоредби за сигурността. Кабинетът й не отговори на непосредствената молба за коментар на Ройтерс. 

По-рано тази година Вашингтон започна да третира пет водещи китайски държавни медии по-същия начин, по който третира посолствата на страната, след което намали броя на държавните китайски журналисти, допускани да работят до 100 души вместо 160. 

В отговор Китай обяви, че ще лиши от по-нататъшна акредитация американски кореспонденти на “New York Times”, “New Corp’s”, “Wall Street Journal” и “Washington Post”, след изтичането на разрешителните им към края на 2020. 

Пекин също така екстрадира трима кореспондента на “Wall Street Journal” – двама американци и един австралиец, след публикуването на статия, в която наричат Китай “истински болният азиатец”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments