Неправителствена организация призовава: Не купувайте яйца от кокошки, отглеждани в клетки

0
104
Кокошка
Снимка: Pixabay

Неправителствената организация за хуманно отношение към животните „КАЖИ“ поднови кампанията си срещу отглежданите в клетки кокошки. Тя е част от общоевропейската инициатива за забрана на клетките за отглеждане на кокошки-носачки. Целта е потребителите да бъдат информирани, както и да се понижи изкупуването на произведени по този начин яйца.

В България клетъчното отглеждане е масова практика, коментират от неправителствената организация. Стефан Димитров отчита пред „БНР“, че близо 70 на сто от кокошките у нас се отглеждат в клетки сега. Под думите му кампанията е под наслов „Разперени криле“, защото на една птица, отглеждана по този начин, се пада място, което е по-малко от размера на лист А4. Това не е достатъчно, за да разпери крилете си без да ги удари в друга или в решетките на клетката.

Идеята е подкрепена от големите търговски вериги в страната. Една от тях е направила табели в обектите си, които информират за значението на кодовете на яйцата.

Какво означават кодовете:

  • код 0 – биояйце;
  • код 1 – яйце от свободна кокошка;
  • код 2 – яйце от подово отглеждана;
  • код 3 – от кокошка, живяла само в клетка;

От сдружение „КАЖИ“ призовават да не се купуват яйца с код 3 и припомнят, че в някои европейски държави вече са забранили отглеждането на кокошки в клетки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments