Най-важното от изминалата седмица: Старт на делото за загиналите полицаи в Бургас, протести и подготовка за изборите

0
76
Тежко ПТП в Бургас
Тежко ПТП в Бургас

Старт на делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас, протести, тежка катастрофа в Пловдив и подготовка за изборите – това са само част от събитията, които белязаха изминалата седмица.

Първият работен ден от седмицата започна с трагедия тежка катастрофа в Пловдив отне живота на мъж и жена, съответно на 21 и на 20 година, а други двама бяха транспортирани в болница с опасност за живота. Произшествието възникна около 03:30 часа на булевард „Руски“ край кръстовището с бул. „6-ти септември“. Към мястото бяха насочени линейки, полицейски екипи и пожарникари. Според първоначалните данни джип „Рейндж Ровър“, който е идвал от Централна гара, е навлязъл по велоалеята между двете ленти и се е блъснал последователно в няколко чинара. От удара колата се разцепила на две – предната част се врязала в едно от дърветата, а задната изхвръкнала на пътното платно.

Катастрофа
Катастрофа. Снимка: Емил Е. Мил, Facebook

По време на спасителната акция пострада пожарникар. През седмицата лекари успяха да стабилизират състоянието на двамата тежко пострадали, но това на огнебореца се влоши.

В понеделник стана ясно, че прокурори от Софийска градска прокуратура /СГП/, разследващи полицаи и служители от оперативния състав на МВР стартират работни срещи по повод предстоящите избори на 9 юни 2024 г. Предвижда се да бъдат дискутирани въпроси от първостепенна важност в наказателните производства по сигнали и дела за престъпления, свързани с нарушения на изборния процес. Целта на срещите е да се постигне максимално висока оперативност и координация в работата между прокурорите от СГП и служителите на МВР, ангажирани с разкриване и разследване на престъпления, във връзка с вота.

В началото на седмицата координационният съвет /КС/ на Синдиката на железничарите в България /СЖБ/ поиска оставката на ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ заради предлаганите параметри на Колективния трудов договор, както и обявява, че заедно със свои колеги от други синдикати преминава към обсъждане на конкретни протестни действия. Това стана известно и от декларация, приета от КС на 10 май и изпратена на 13 май до медиите от пресцентъра на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/. От синдиката твърдят, че е обсъден ходът на преговорите за сключване на новия колективен трудов договор и е установена „липса на желание и възможности в настоящето ръководство на НКЖИ за признаване, ясно формулиране на проблемите и търсене на възможности и начини за решаването им“.

Влак
Влак. Снимка: Искра.бг

Според синдиката на железничарите основните проблеми, предмет на колективния трудов договор, са: големият брой ваканции; застрашително растящата средна възраст на експлоатационния персонал; постоянната работа в намален състав; работата на голям брой колеги по втори трудов договор за допълнителен труд при същия работодател; високият и постоянно растящ дял на забранения от закона, а в условията на жп транспорт и опасен, извънреден труд.

На 13 май служебният министър-председател Димитър Главчев обяви, че пенсиите ще бъдат изплатени с 11% ръст, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%. Той заяви, че на следващия ден служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи предстоящото от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Тези думи бяха потвърдени и от самия министър, който във вторник обяви и добрата новина:

„Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли, Надзорният съвет на Националния осигурителен институт /НОИ/ гласува това мое предложение.“

Министър Иванов разкри, че единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, изразявайки други мотиви за статута на Надзорния съвет, са гласували с „въздържал се“.

Такси
Такси. Снимка: Pixabay

Във вторник председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков каза пред „БТА“, че таксиметрови шофьори излизат на протест с настояване за възстановяване на всички закрити таксиметрови стоянки в столицата. Впоследствие протестът протече под формата на автошествие, което обиколи около района на Столична община, както и по ул. „Гурко“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Московска“, ул. „15 ноември“ и ул. „Дунав“.

На 14 май Окръжният съд в Бургас даде ход на делото срещу Омар Аднан, управлявал автобуса, с който бяха убити двамата полицейски служители Йордан Илиев и Атанас Градев на кръстовище „Трапезица“ в Бургас. Сириецът бе доведен в съдебната зала с белезници. По време на заседанието служебният му адвокат Калин Янев поиска преквалифициране на обвинението в по-леко.

Омар Аднан
Омар Аднан. Снимка: Искра.бг

Припомняме Аднан е обвинен, че на 25 август 2022 г. умишлено е причинил смъртта на двамата полицаи. По време на разследването, продължило близо 2 години стана известно, че той е управлявал автобуса с над 80 км/час. Прокурор Димитър Узунов заяви пред журналисти, че ако Аднан бъде признат за виновен го очаква наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години или доживотен затвор. В съдебната зала адвокат Янев настоя да бъдат разпитани всичките 111 свидетели и 19 вещи лица. Има и спор за възрастта на обвиняемия, който продължава да твърди, че е роден през 2007 г., въпреки че в обвинителния акт е написано – 2004 г.

На 15 май Централната избирателна комисия /ЦИК/ утвърди със свое решение днес образците на бюлетините за гласуване за страната и за чужбина за изборите за Европейски парламент и за Народно събрание, които ще се проведат на 9 юни. Хартиеният и машинният вот са равнозначни, като това е записано в Изборния кодекс. На вота през юни избирателите ще гласуват с зелени хартиени бюлетини за българския парламент и със сини за Европейския парламент. Разписките от машинния вот ще се различават по тяхната дължина като по-дълга ще е тази за Народно събрание.

Димитър Главчев
Димитър Главчев. Снимка: МС

В сряда след протести премиерът Димитър Главчев съобщи по време на брифинг, че заплатите на административния персонал във висшите училища ще бъдат вдигнати с 12%. В същия ден служебното правителство обяви, че ще предостави 39 млн. лева допълнително финансиране за увеличението, считано от 1 януари тази година. По повод повишението с 12 на сто в администрацията в университетите, служебният министър-председател заяви,че то ще струва на бюджета около 12 млн. лв. и предстои до дни. И обеща да не бъде нарушено бюджетното салдо.

На следващия ден – ръководството на Българската академия на науките заяви, че изцяло подкрепя позицията на висшите училища, изразена в публикуваното отворено писмо на Съвета на ректорите до държавните институции от 14 май 2024 г. Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаването на доходите на академичния състав в държавните висши училища и бюджетните научни организации, и неспазването на Закона за висше образование /ЗВО/, е недопустим акт, отбелязват в своята позиция от БАН.

Откриване
Откриване. Снимка: МВР

В четвъртък беше открита „Сигурна зона за непридружени деца бежанци“ в Регистрационно-приемателния център /РПЦ/ в Харманли. Капацитетът е 98 души, като броят може да бъде удвоен при криза, стана ясно при откриването й. Тя е създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ България и Международната организация по миграция /МОМ/ България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция /SEM/ на Швейцария.

Това е третата подобна зона, открита у нас. Средствата за изграждането й са 1,6 милиона лева, предава „БТА“. Периметърът за сигурно пребиваване разполага със спални за момичета и момчета, деца с увреждания, столова и всекидневна. Назначен е и специализиран персонал.

Най-важното през изминалата седмица – празници, протести и наводнения

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments