Най-важното през изминалата седмица – празници, протести и наводнения

1
65
Наводнение в Плевен
Наводнение. Снимка: Община Плевен

Два празника, жребий на ЦИК за номерата в бюлетините, протести и наводнения – това са част от събитията, които белязаха изминалата работна седмица в България.

В понеделник навръх Деня на храбростта и празника на Българската армия президентът Румен Радев коментира, че напоследък сме свикнали с честата смяна на кабинети и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на армията ни, където процесите по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде мудно.

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени с пагони желая здраве и сили в тяхната отговорна мисия“, изтъкна той.

Министър Атанас Запрянов
Министър Атанас Запрянов. Снимка: Министерство на отбраната

От своя страна военният министър Атанас Запрянов увери, че бюджетът за отбрана ще се увеличава и изтъкна, че за него 6 май значи много. Мисля, че това е ден, в който трябва да дадем уважение на военнослужещите, добави той.

Запрянов благодари на депутатите за решението, което са взели за увеличаване на заплатите на военнослужещите. По думите му бюджетът за отбрана може да нарасне на 2,5% от брутния вътрешен продукт, каквито са направените препоръки в приетата Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2032.

„Мисля, че бюджетът за отбрана ще расте. Мисля, че това, което предстои през юли във Вашингтон и срещата на високо равнище ще каже, че 2% е минимумът и трябва да се надгражда. Някои страни достигнаха до 3%. Аз мисля, че ако се изпълни заложеното в Програмата 2032 от 2,5% ще е достатъчно да се стабилизира кадрово“, посочи той.

Димитър Главчев
Димитър Главчев. Снимка: МС

В същия ден служебният премиер Димитър Главчев изтъкна, че с екипа си ще направи всичко възможно, за да няма такива практики, които да пречат на честността на изборите.

„Всичко, което по закон ни е вменено, ще бъде направено“, посочи той пред журналисти и напомни, че основната задача на служебния кабинет е да има честни и прозрачни избори.

„Работим с Централна избирателна комисия синхронизирано в тази насока. Всяка седмица събирам отговорните министри за изборите и получавам от тях информация. Към момента се справяме със сроковете макар и да са съкратени“, добави Главчев.

Във вторник от „Българските държавни железници“ /БДЖ/ промениха цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. Ръстът е средно с 20%. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ /трудноподвижни лица/ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1,00 лева.

В същия ден от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ съобщиха, че заради модернизацията на коловозното развитие на Централна гара-София се въвежда промяна в движението на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление – Мездра, Видин, Варна, Русе.

Лекар
Лекар. Снимка: КНСБ, Архив

Във вторник се проведе среща между служебния премиер Димитър Главчев, председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на Специализираната болница за активно лечение /СБАЛ/ по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков. По време на разговорите стана ясно, че до края на май започва събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещото детско лечебно заведение. Министър д-р Галя Кондева изтъкна, че вече е приключило делото по обжалването на обществената поръчка и има избран изпълнител за събарянето на сградите. Предстои също така Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ да избере изпълнител по отношение на техническия проект на лечебното заведение. В края на май ще се състои среща с представители на ЕИБ, на която ще бъдат поканени и членове на Обществения съвет.

„Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас“, посочи тя.

Към момента болницата е единствената университетска детска болница у нас. Годишно през нея преминават за лечение около 7000 деца

Избори, урна.
Снимка: Пиксабей

В сряда и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ Пламен Тончев подписаха съвместна заповед за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с изборите за Европейски парламент и за 50-о Народно събрание. Със заповедта се регламентират действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите.

Целта на звеното е да координация на дейността на държавното обвинение, вътрешното министерство и ДАНС за ефективно взаимодействие на институциите от деня на откриване на предизборната кампания, в самия изборен ден и ще приключи работата си до 30 дни след официалното обявяване от Централната избирателна комисия /ЦИК/ на окончателните резултати от изборите.

По-късно през деня от ЦИК изтеглиха номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът „2 в 1“ ще се състои на 9 юни. Редът е следният:

 1.  – Партия „Има такъв народ“
 2. – Партия „Глас народен“
 3. – Коалиция „Синя България“ (партия „Консервативно обединение на десницата (КОД)“, партия „Български демократически форум“, партия „Движение демократично действие – ДЗ“, партия „Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)“, партия „Движение България на гражданите“, партия „Партия консервативна България“, партия „Радикал-демократическа партия в България“)
 4. – Коалиция „Ние гражданите“ (партия „Българска пролет“, партия „КОЙ – компетентност, отговорност и истина“, партия „Българска работническо-селска партия“)
 5. – Инициативен комитет за издигане на независим кандидат Кузман Илиев Илиев (за изборите на представители в Европейския парламент)
 6. – Партия „Български гласъ“
 7. – Коалиция „Коалиция на розата“ (партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“, партия „Обединен блок на труда български лейбъристи“, партия „Родолюбие 2000“)
 8. – Коалиция „Център“ (партия „Свобода“, партия „Българска земеделска партия“)
 9. – Коалиция „Солидарна България“ (партия „Изправи се, България“, партия „Българската левица“, партия „Обединена социалдемокрация“)
 10. – Партия „Единение“
 11. – Партия „Българско национално обединение“
 12. – Партия „Възраждане“
 13. – Партия „Морал, единство, чест“
 14. – Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (партия „Продължаваме промяната“, партия ВОЛТ, партия „Демократи за силна България“, партия „Движение „Да, България!“)
 15. – Партия „Народна партия „Истината и само истината“
 16. – Партия „Български възход“
 17. – Коалиция „Граждански блок“ (партия „Български демократичен съюз „Радикали“, партия „Партия на българските жени“)
 18. – Партия „Общество за нова България“
 19. – Коалиция „Левицата!“ (партия „АБВ (Алтернатива за българско възраждане)“, партия „Движение 21“, партия „Зелена партия“, партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, партия „Национално движение за спасение на отечеството“, партия „Политическо движение социалдемократи“)
 20. – Партия „Партия на зелените“
 21. – Партия „Ние идваме“
 22. – Коалиция ГЕРБ – СДС (партия ГЕРБ, партия СДС)
 23. – Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“
 24. – Коалиция „БСП за България“ (партия „Българска социалистическа партия“, партия „Политически клуб „Екогласност“, партия „Политически клуб „Тракия)
 25. – Партия „Величие“
 26. – Партия „ВМРО – Българско национално движение“
 27. – Партия „Пряка демокрация“
 28. – Партия „Движение за права и свободи“
 29. – Партия „Зелено движение“
 30. – Партия „За велика България“
 31. – Партия „Български съюз за директна демокрация“
 32. – Коалиция „Неутрална България“ (партия „Комунистическа партия на България“, партия „Българска комунистическа партия“, партия „Партия на българските комунисти“, партия „Русофили за възраждане на отечеството“) – само за парламентарните избори.

Министерски съвет

В сряда служебният кабинет прие решение, с което назначава четирима нови областни управители на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен. За областен управител на Благоевград е назначен Георги Динев, на Видин е Ани Арутюнян, на ДобричРумен Русев, а на ПлевенНиколай Абрашев.

Два протеста в София белязаха 8 май. При първия близки и приятели на убития Пейо Пеев се събраха пред Съдебната палата, като техните искания са Габриела Славова-Пеева, обвинена в убийството, да бъде върната в ареста и да не бъде допускано грижите за децата ѝ да бъдат поверявани на нея. На 30 април Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Габриела Славова-Пеева.

Същевременно с протест и шествие срещу войната по пътищата бе отбелязано навършването на една година от загубата на Ани и Явор, блъснати от автомобил на пешеходна пътека на столичния булевард „Сливница“, припомня „БТА“. Техни роднини, приятели и съпричастни граждани се събраха на кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“, където на 9 май 2023 г. се случи произшествието. Протестиращите запазиха минута мълчание в тяхна памет, но и в знак на почит към всички загинали и пострадали при пътни инциденти, призовавайки институциите за адекватни действия.

Бедствие в Плевен
Бедствие в Плевен. Снимка: Габриела Тонева, Facebook

В края на деня силен дъжд, придружен с градушка, падна в Плевен и наводни улици, мазета, приземни етажи. На места асфалтът беше отнесен, а в част от града нямаше ток. По информация от Община Плевен за „БТА“ е имало подадени сигнали на горещия телефон на местната администрация за закъсали автомобили в ниските части на града, какво и за наводнен хипермаркет. На следващия ден започна разчистването на последствията от бурята.

На 8 май обилен дъжд наводни улици и къщи и в павелбанското село Скобелево, а във Видинско в резултат на придошлите води на р. Делейнска са били наводнени къщи.

Автомобилите
Автомобилите. Снимка: МВР

В четвъртък служебният вътрешен министър Калин Стоянов връчи на „Гранична полиция“ ключовете на 40 нови автомобила. Те са закупени по проект „Доставка на МПС за целите на граничния контрол“, финансиран чрез Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика за периода 2021 – 2027 г. Стойността им е 69 милиона лева. Те ще бъдат разпределени в цялата страна. До края на годината се очакват още над 300 подобни коли.

На 9 май България отбеляза Деня на Европа за 17-и път като държава-членка на Европейския съюз! В този ден редом до българския флаг пред Президентството тържествено беше издигнато и знамето на ЕС, за да ни напомня, че сме част от европейското семейство, чието единство и идеали трябва да защитаваме ежедневно и неуморно.

А от ЦИК напомниха, че до 25 май избирателите могат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments