Най-важното от изминалата седмица: Подготвя се вот на недоверие, предложения за рокади в служебния кабинет и протести

0
53
Министерски съвет
Министерски съвет. Снимка: Искра.бг, архив

В понеделник Централната избирателна комисия /ЦИК/ започна да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, насрочени на 9 юни 2024 г. То ще се извършва всеки работен ден между 09:30 ч. и 17:00 ч. в сградата на Народното събрание. Крайният срок е до 17:00 часа на 24 април. В края на първия ден беше отчетено, че нито една политическа сила не е предала документи. В петък от ПП „Възраждане“ обявиха, че ще се регистрират за вота.

В рамките на същия ден Комисията одобри слогана „Избираме заедно“, логото и първия от поредицата видеоклипове на разяснителната кампания за изборите „две в едно“.

В първия работен ден служебният премиер Димитър Главчев се срещна с ръководството на ЦИК в Министерския съвет. Той увери, че комисията може да разчита на пълно съдействие от страна на изпълнителната власт за подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори.

На този фон на 18 април във връзка с изборите народните представители гласуваха – да няма редовни пленарни заседания и заседания на комисиите по време на предизборна кампания.

Димитър Главчев
Димитър Главчев. Снимка: МС

В първия работен ден бившият главен прокурор Иван Гешев се яви на разпит в Националната следствена служба /НСлС/. Преди него той коментира пред репортери, че това не било никакъв разпит, а реалната причината се наричала „Бойко Борисов“. По думите му, цитиран от „БТА“, бившият обвинител номер едно е отказал на лидера на ГЕРБ да прекрати делата му „Барселонагейт“, за „чекмеджета“ и „какво ли още не“.

„Обясних му, че съм главен прокурор на България, не на Бойко Борисов“, посочи той и заяви, че след това е последвал опит да бъде убит и скоростната му смяна, а причината – делото „Барселонагейт“. Той уточни, че това му е 5 ходене за разпит, ако се брои и това миналата седмица при определената за разследващ на главния прокурор и неговите заместниците Даниела Талева, където твърди, че е бил разпитван за сигнал срещу Борислав Сарафов.

Според него са му трябвали още 2 седмици и България е щяла да бъде различна. Тези две седмици не ми ги дадоха нито Борисов, защото той щеше да е първият, нито Радев, отбеляза той.

Разпитът продължи час. След него той коментира, че темата е била взривът, който избухна до колата му на 1 май 2023 г. Уведомили са го, че няма да разпитат Борисов и Габриел, както е настоявал. Той е поискал и за директна очна ставка с Бойко Борисов. Подозирам, че зад опита за убийството ми стои той, добави още той.

Иван Гешев
Иван Гешев. Снимка: Искра.бг

В 21:58 часа в понеделник на редакционните имейли беше получено съобщение от правителствения пресцентър, в който беше посочено, че министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

На следващия ден Главчев предложи още една промяна в състава на кабинета – Кирил Вътев бъде освободен от поста служебен министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

Във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова разкри, че президентът обмисля решението си. Не се забави и неговият коментар в сряда, в който казва:

„Не е ли странно министър-председател да си сменя мнението през ден и през ден да сменя министри? /…/ За външно министерство стана ясно, но кой поръча смяната на министъра на земеделието. /…/ Няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но ще настоявам и той да си спази обещанието, че ще предложи кабинет равно отдалечен от всички партии. В петък ще поканя г-н Главчев да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии.“

Последва и самата дискусия в петък. По време на нея между служебния премиер и президента не беше постигнат консенсус, а малко след нея Даниел Митов се отказа от кандидатурата си за външен министър. Предстоят разговори какво ще се случи в бъдеще.

В сряда стана ясно, че общо 67 пописа са били сложени под предложения от „Възраждане“ и подкрепен от БСП и „Има такъв народ“ вот на недоверие към служебния кабинет. Лидерът на „Възраждане“ Костадинов поясни, че един от мотивите е безпрецедентната, по думите му, политическа намеса в работата на служебното правителство. По-рано в същия ден лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че призовават президента да смени Главчев и да не назначава предложените от него нови министри. Малко по-късно от „Има такъв народ“ обясниха, че засега прочуват дали е юридически и конституционно обосновано да се иска оставка на служебен кабинет, създаден съгласно новите промени в основния закон. 

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов. Снимка: ПП „Възраждане“

Във вторник от Българската православна църква /БПЦ/ съобщиха, че неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на покойния патриарх Неофит. Тя разкри, че кръстът е бил изваден от гроба и част от него е била счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба. Служителите на реда са били уведомени за случая. Малко след това от БПЦ публикуваха на сайта си кадри от охранителните видеокамери от столичния храм „Св. Неделя“, свързани с поругаването на гроба, пояснявайки:

„В рамките на само няколко дни гробът на упокоилия се Светейши патриарх бе поруган два пъти. Първото поругаване се случи на 14 април събота, а второто – на 15 април, в понеделник късно вечерта. Кръстът бе изваден от гроба и част от него бе счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба на упокоилия се предстоятел на БПЦ. Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите.“

Във вторник вечерта служители на СДВР задържаха мъжа, който се вижда на видеокадри, разпространени от БПЦ. На следващия ден му бяха повдигнати обвинения. Беше разкрито, че става въпрос за 37-годишния Иво Димитров, който е със скитнически начин на живот. На 18 април съдът го освободи, мотивирайки се с това, че престъплението не тежко и задържането под стража е твърде тежка мярка.

Служебният адвокат на Димитров, Стефан Първанов, заяви, че в хода на разследваното е направена видеовръзка между обвиняемия и психиатър. Първичната диагноза, която е била поставена на Димитров, е шизофрения. Първанов поиска клиентът му да бъде настанен в клиника. Самият обвиняем сподели, че е бил в психиатрична клиника 15 години.

Иво Димитров
Иво Димитров. СНимка: Благой Кирилов, „БТА“

Във вторник беше отложено за 18 април заседанието, на което Софийският апелативен съд трябваше да реши дали бившият началник на Агенция „Митници“ Петя Банкова да остане в ареста. Причината – болничен лист, представен от защитника на Банкова. Преди дни делото беше отложено поради същата причина. Съдът определи незабавно да се изпрати писмо до Софийската адвокатска колегия за определяне на служебен защитник за обвиняемата. Бизнесменът Димитров, който заедно с нея е подсъдим, се яви лично и с адвокатите си Ивайло Найденов и Марио Найденов.

Припомняме, че на 4 април Банкова беше арестувана за срок до 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, каза тогава пред медиите адвокатът ѝ Натина. Това са Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов.

В крайна сметка на 18 април беше взето решение двамата обвиняеми да останат за постоянно в ареста.

Петя Банкова
Петя Банкова. Снимка: „БТА“

На този фон във вторник се проведе заседание на временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. По време на него председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ Пламен Тончев заяви, че от 2024 г. Никола Николов-Паскал разработва нов канал за нелегално произведени цигари в Турция. Предполага се, че по въпросния канал преминават по няколко десетки камиона цигари в Западна Европа. Той посочи, че когато е стартирала разработката през 2022 г. тя е била за контрабанден канал, а не за участие на лица, заемащи висши държавни длъжности в страната. След като от ДАНС стигат до тази информация, те подават сигнала и към Комисия за противодействие на корупцията, които са компетентните лица, каза Тончев.

Пламен Тончев
Пламен Тончев. Снимка: „БТА“

По думите на Тончев е констатирано, че главната роля на Димитрови в новия канал е да установяват контакти с лица, заемащи висши публични длъжности с цел да осигурят функциониране на схемата. Той заяви, че Стефан Димитров е изградил доверително отношение с Банкова, заместника й Людмил Андреев Маринов и главния секретар Живко Коцев.

„Ние имаме установена само една комуникация между министъра на финансите /Асен Василев/ и Стефан Димитров и тя е за назначаване на Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция на МВР-Хасково. Буквално последните дни преди реализацията на ДАНС на това лице се търсеше място за назначаване на висока позиция в Агенция „Митници“, но не се стигна до такова назначение“, каза още Тончев в отговор на въпрос от депутат за контакти между Димитрови и бившия министър на финансите Асен Василев.

На следващия ден Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на Коцев за участие в престъпна група, в която се предполага, че са участвали Банкова и Димитрови. Бившият главен секретар остана на свобода под парична гаранция от 20 000 лева.

„Нямаме никакви съмнения с адвокат Даниела Доковска, че Живко Коцев не е извършил никакво престъпление“, заяви защитникът му пред журналисти.

Във вторник имаше и заседание на временната парламентарна комисия за изясняване на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. По време на нея беше изслушан бившият главен прокурор Иван Гешев, който заяви, че Божанов е измамник, който си служи с имена. По думите му това не означава, че той не е имал дребни позиции в съдебната власт на минимално ниво в някое районно. Както виждате имате офицер от Трето районно управление, който го е пазил, посочи Гешев. За пазенето бившият той уточни, че то става когато някой се поинтересува да го разследва, автоматично се получава информация от съответния оперативен работник, който му осъществява „чадър“.

През изминалата седмица от ПП „Възраждане представиха кандидатите си за евродепутати, като водач на листата е Станислав Стоянов. Същевременно стана ясно, че членовете на „Да, България“ ще могат да избират между 9 кандидатури в предварителните избори за Европейския парламент.

Седмицата беше белязана и с няколко протеста. На 16 април недоволни се събраха пред Съдебната палата в София, като протестът им беше под наслов „Кой спря съдебната реформа?“, а организатори – Инициатива „Правосъдие за всеки“. Събралите се недоволстваха срещу назначението на Мария Павлова на поста служебен министър на правосъдието.

Протест
Протест. Снимка: БТА

На 17 април протестиращи се събраха пред Министерството на здравеопазването с искане за отстраняването от длъжност на директора на „Пирогов“ и за оставката на служебния здравен министър. В същия ден бе освободен управителят на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ Станимир Михайлов.

На 18 април енергетици и миньори излязоха на пореден протест и автошествие. Организаторите са от сдружение „Миньори и енергетици заедно“, обединяващо служители в „Мини Марица-изток“ ЕАД. Председателят му Станимир Георгиев коментира пред „Радио Стара Загора“, че исканията им остават същите:

„Държавата да спре плащането на въглеродните квоти от централите в Маришкия басейн до изграждането на завод за тяхното улавяне. Заставаме зад изпълнение на концесионния договор на Мините като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса – една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.“

Георгиева е категоричен, че ако проблемите им продължават да се неглижират, са готови да излязат на протест и в столицата.

В последния работен ден от правителствения пресцентър съобщиха, че е било прието решение, с което от длъжността областен управител на област Бургас е освободен Пламен Янев. На поста беше назначена Мария Нейкова.

Най-важното от изминалата седмица – служебният кабинет встъпи в длъжност, акция в офиси на Ананиев и скандали в МВР

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments