Най-важното от изминалата седмица – служебният кабинет встъпи в длъжност, акция в офиси на Ананиев и скандали в МВР

0
94
Заседание на Министерски съвет
Заседание. Снимка: Министерски съвет

Служебният кабинет положи клетва и встъпи в длъжност, скандалите в МВР продължават, акция в офиси срещу Настимир Ананиев, трима загинали при пожар в София и великденски добавки за най-бедните пенсионери – това са само част от темите, които белязаха изминалата седмица.

Понеделник започна със сигнали за взривни устройства в 3 столични търговски центъра, в Националния исторически музей /НИМ/, музея „Земята и хората“ и Военноисторическия музей. Те бяха проверени от служители на Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/, а посетителите и персоналът в обектите бяха евакуирани. Така и не бяха и намерени бомби.

Патрулка
Патрулка. Снимка: МВР

В същия ден правосъдният министър по това време в оставка Атанас Славов поиска да провери и евентуално да се потърси дисциплинарна отговорност на главния прокурор Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по казуса „Коцев“. В искане до Висшия прокурорски съвет /ВПС/, Инспектората към Висшия съдебен съвет /ИВСС/ и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова, министър Славов настоява да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърдените факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.

Реакция последва на 10 април, когато от прокурорската колегия /ПК/ към Висшия съдебен съвет /ВСС/ изпратиха на Инспектората към ВСС писмото на Славов. Според членовете на колегията тя няма право да се занимава с писмото, както и с твърденията в него.

Протест
Протест. Снимка: БТА

Първият работен ден приключи с граждански протест пред сградата на Министерството на вътрешните работи /МВР/ срещу решението Калин Стоянов да остане на поста вътрешен министър и в служебното правителство. Организатори на демонстрацията под надслов „Оставка на Калин Стоянов за честни избори!“ бяха от „БОЕЦ„. От сдружението казват, че Калин Стоянов е отговорен за купуването на гласове по време на местния вот и твърдят, че имат конкретни данни за отговорността му.

Във вторник президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на служебния кабинет, предложен от определения за премиер Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Също така той насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за членове на Европейския парламент от България и предсрочните парламентарни избори.

По-късно в същия ден той и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на церемонията по полагане на клетва от служебното правителство, която се състоя на извънредно заседание на Народното събрание.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, гласеше клетвата, а след това прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

Димитър Главчев и Николай Денков
Димитър Главчев и Николай Денков. Снимка: Кадър от видео

Впоследствие акад. Николай Денков предаде поста премиер на Димитър Главчев на церемония по приемственост в Министерския съвет. Той му каза:

„С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех, с пожелание да успеят да свършат работата, която да бъде от полза за хората в България. /…/ Уверявам ви, че до последния ден нашето правителство направи всичко възможно, за да работи по управленската програма и да изпълни всички задачи, по които не ни стигна времето, за да успеем да довършим.“

Една от най-трудните и най-важни задачи е служебното правителство да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите, каза още акад. Денков. Според него задачата е трудна, тъй като в момента няма доверие в част от политическите процеси.

„Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания“, заяви Главчев, приемайки поста и подчерта: „Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции.“

В края на същия ден протестиращи се събраха пред Министерски съвет с искания за оставката на Главчев и на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. Друга част от исканията са за провеждането на честни избори. Организаторите отново бяха от „БОЕЦ“, които предният ден протестираха и пред МВР.

В четвъртък служебният кабинет проведе и първото си заседание. В началото му Главчев отбеляза:

„Честността на вота е без алтернатива, затова опитите за купуване на гласове и за опорочаване на изборите по какъвто и да е друг начин ще срещнат нашата категорична съпротива. /…/ С първото заседание на Министерския съвет стартираме интензивната подготовка на честни и свободни избори на 9 юни. Като служебен кабинет това е наш първи приоритет и ще го реализираме стриктно, спазвайки Конституцията и законите на страната, в тясна координация с Централната избирателна комисия.“

Главчев подчерта, че служебният кабинет подготвя изборите, но не участва в тях.

Още няколко събития белязаха 9 април. Така например главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет /ВСС/ Теодора Точкова разкри, че на 8 март са се самосезирали за извършване на проверки за почтеност, оказване на влияние, накърняване престижа на съдебната власт на 10 съдии и прокурори, за които в медийни публикации в последно време се говори за неприемливо поведение. Това тя разкри по време на изслушвана във временната парламентарна комисия, свързана с „Нотариуса“.

Гасене на пожара
Пожар. Снимка: Mi Yo, Facebook

В същия ден трима души загинаха при пожар в ж.к. „Люлин“ в София. Жертвите са пенсионер и две жени. Огънят е тръгнал от жилището на мъжа, като към момента не е изяснена конкретната причина за възникването му. Сигналът е подаден в 15:41 часа, като веднага към мястото са били насочени 4 пожарни екипа, линейки и кола със стълба.

Същевременно работата на парламента продължи и през тази седмица. В сряда председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви за прекратени правомощията на омбудсмана Диана Ковачева. Той припомни, че е постъпило писмо от нея, с което заявява, че подава оставка във връзка с избора ѝ като съдия в Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ и предстоящото встъпване в длъжност. Той цитира писмото, в което Ковачева заявява, че депозира оставката си като омбудсман и моли да бъдат прекратени предсрочно пълномощията ѝ.

Припомняме, че на 24 януари Ковачева беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в ЕСПЧ с 9-годишен мандат. На 27 март Народното събрание обяви за прекратени и пълномощията и на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова във връзка с подадена от нея оставка.

В същия ден президентът Радев издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност главния секретар на МВР Живко Коцев. Припомняме, че миналата седмица Коцев съобщи, че напуска поста по собствено желание, като мотивира решението си с това, че е решил да продължи реализацията си извън министерството. На следващия ден той оттегли подадената си оставка, която по думите му била провокирана и подадена под голям морален и психологически натиск. Решението идва и на фона на скандал, в който името на Коцев се свързва с взаимоотношения с лица, заподозрени в контрабанда.

Поста главен секретар на МВР временно заема главен комисар Димитър Кангалджиев.

Настимир Ананиев
Настимир Ананиев. Снимка: „Продължаваме промяната“

В сряда полицията проведе и спецакция на два столични адреса – ул. „Парчевич“ и бул. „Ал. Стамболийски“. От прокуратура информираха, че става дума за разследване, започнало с европейска заповед. То касае дейността на организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда и пране на пари. Искането до страната ни е от е Белгия. За претърсванията имало дадено разрешение и от съда.

Малко след това депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Настимир Ананиев заяви пред парламентарни журналисти, че се прави проверка на белгийска фирма, която е била обслужвана от негова счетоводна фирма. Тогава той заяви, че не е притеснен и от медии е разбрал, че има хора в офиса.

„Чух се с мениджъра. Каза, че се прави проверка на белгийска фирма, която в един момент сме обслужвали, и искат документи. Чака счетоводителката, която е на половин работен ден, да дойде да ги предостави“, уточни той.

Той отрече да са получени сигнали белгийските служби да го разследват. Попитан за фирмата му, Ананиев заяви, че е „счетоводна фирма, която обслужва български и чуждестранни юридически лица“. Имаме различни клиенти, добави той и потвърди, че е собственик. Впоследствие видя в действията на служителите на реда политическия нюанс и обяви, че е политическа бухалка.

Пари, пенсионер, пенсия
Пари. Снимка: Freepik.com

В сряда беше взето и важно решение, касаещо пенсионерите. С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност. По данни на Националния осигурителен институт, обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева.

В същия ден бяха уволнени и няколко ключови шефове, съоветно председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ясен Йорданов и според източници на Искра.бг Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ . На 11 април беше съобщено, че директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста си, но малко след това беше обявено, че той остава на него.

Столичен общински съвет
Снимка: Столичен общински съвет, Facebook

Четвъртък стартира с брифинг в Столичния общински съвет /СОС/, в който се включи и кметът Васил Терзиев. По време на него беше отчетено, че общо 128 служители са напуснали Столичната община от встъпването в длъжност на новата администрация или което се равнява на 8,9%. Малко преди това общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев каза, че общо 325 служители са освободени, като имало и „епидемия от доброволно напуснали“.

Същевременно Василев посочи, че в СО има 1442 щатно разписани позиции. 128 служители са напуснали общината от встъпването в длъжност на новата администрация или 8,9 %. От тези 128 служители, 37 са постъпили на работа на друго място, 8 са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 са освободени по взаимно съгласие, а 20 по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение, поясни той и добави,че това е 1,4 % от всички заети в СО.

Петя Банкова
Петя Банкова. Снимка: Агенция „Митници“

В четвъртък беше отложено съдебното решение дали бившият вече директор Агенция „Митници“ Петя Банкова ще остане за постоянно в ареста. Причината – адвокатката й Аделина Натина е болна, като мъжът на Банкова представи болничен лист, който важи до 15 април. Стана ясно и че по делото има нови материали.

В началото на заседанието адвокатът на Стефан Димитров Ивайло Найденов поиска отвод на съдия Галя Георгиева азаради изказване по време на временната комисията „Нотариуса“, че прокуратурата и МВР били над всичко. Съдията отказа да се оттегли и заяви, че не е произнасяла такива думи. Така делото ще се гледа на 16 април от друг състав на Софийския апелативен съд. Дотогава Банкова и Димитров-син остават задържани.

На този фон вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че познава Марин и Стефан Димитрови, пояснявайки:

„Всички ги познават. /…/ Познавам ги от министерството. Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях. Те бяха доста често в МВР. Предимно Стефан.“

Той добави, че по негово време те не са посещавали институцията. Министърът заяви, че има информация за „вечеринки, организирани в дома на Бойко Рашков в тесен кръг“, твърдейки, че на тях са се „разпределяли задачи на всеки присъстващ. Кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър и впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало кадруването“.

Стоянов определя скандала като голям и смята, че ще останат негативни последици върху длъжността главен секретар, МВР и държавата като цяло. Той смята, че доверието ще бъде възстановено трудно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments