Напрегнато денонощие за пожарникарите в Пазарджишко: Множество материални щети от пожари в областта

0
78
Пожар
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

От ОДМВР-Пазарджик съобщават за изключително напрегнато денонощие за екипите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в целия регион. В летните горещини най-много са сигналите за пожари в сухи треви, стърнища и отпадъци.

Огнеборци от областния град са гасили горяща къща в село Цар Асен. Пламъците са унищожили част от обзавеждането, но е спасена сградата. Причината за възникването на пожара е неправилно боравене с открит огън.

Екипи на РСПБЗН-Белово са гасили и пожар в стопанска постройка, намираща се в септемврийското село Виноградец. На мястото са били изпратени дежурната смяна огнеборци с два противопожарни автомобила. В резултат на разразилия се пожар са изгорели цялата покривна конструкция на постройката с площ около 120 квадратни метра, намиращите се в нея ярмомелка, две готварски печки, моторен трион, помпа за вода и близо 20 кубически метра дърва за огрев.

На мястото е извършен оглед от дежурна група при РУ-Септември. Оказало се, че 68-годишна съседка на имота по непредпазливост е запалила сухи клони и треви на двора си и от там огънят обхванал съседната постройка. Размерът на нанесените щети се изяснява.

Най-тежък се оказа пожарът в землището на брациговското село Козарско. По първоначални данни огънят обхванал сухи треви, лозя и две необитаеми паянтови постройки. В ликвидирането на пожара на място са изпратени 14 огнеборци с три противопожарни автомобила и един джип, 7 служители от Военното формирование в село Козарско, 14 лесничеи с автомобила от Държано горско стопанство в Пещера и  6 представители на доброволното формирование в Брацигово.

След близо шест часа усърдна борба със стихията огънят бил изгасен. Унищожени са двете необитаеми постройки, около 400 декара с лозя и близо 1300 декара сухи треви и стърнища. Благодарение на задружните усилия на екипите на място са спасени 10 постройки и близо 1000 декара смесена гора. Причините довели до възникването на инцидента се изясняват.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments