Над 60 родолюбиви българи следят за провеждане на честни избори в Турция

0
45
Избори в Турция
Избори в Турция. Снимка: Бисер Русимов, ОЗБГ

Над 60 родолюбиви българи, представители на Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/, съмишленици и граждани, предвождани от Константин Бачийски, следят за честното провеждане на втория тур от президентските избори в Турция.

Засилената организация от българска страна е във връзка със случилото се миналата седмица в южната ни съседка, когато имаше 90 000 гласа, 80 хиляди от които бяха за ДПС. Изглежда, че тогава разни изселнически организации, привърженици на партията и турски общества направиха всичко възможно, за да стане факт сериозната намеса във вота.

В секции има по няколкостотин гласа, което означава, че за половин минута гласува един човек, разказват българи, проследили лично изборната обстановка в Турция. Нещо, което е трудно за вярване, предвид, че технологичното време не е достатъчно това да се случи. Отделно масово хората там срещат проблем с езика и често дори се бавят повече от необходимото, но със сигурност е съмнително да се справят за 30 секунди.

Над 40 души, обществени, в момента са в община Руен, където населението е предимно от турски произход, отново с цел да предотвратят изборни злоупотреби. 

село Зайчар
село Зайчар

В Районна избирателна комисия – Бургас е постъпил сигнал от Станислав Иванов. Той твърди, че около 08:30 ч. представител на инициативния комитет многократно е помолил състава на СИК в село Зайчар, община Руен, да говорят на български език, като последните не са се съобразили с това. На място пристигнал кметът на селото, като впоследствие била повикана и полиция. Въпреки това от състава на СИК продължавали да разговарят на турски език.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments