Над 100 самодейци се включиха в конкурса „Надиграване край Дунав“

0
6
Конкурс „Надиграване край Дунав“
Конкурс „Надиграване край Дунав“. Снимка: Община Видин

Във фолклорната надпревара, която е част от програмата в последния ден на Единадесетия фестивал на изкуствата „Дунавски вълни“, участваха 13 състава от областите Видин, Монтана и Враца. Съгласно регламента, всеки от тях разполагаше с шест минути, в рамките на които да изпълнят две хора, едно от които да е автентично. На финала на конкурсната програма бе организирано и надиграване на „Шира“.

Представянето на самодейните състави бе оценено от жури в състав: Дилян Митов, диригент в Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“; Димитър Карчев, хореограф в Ансамбъла и Николина Василева, хореограф с дългогодишен опит.

Журито е било изключително затруднено при определянето на победителите, сподели преди награждаването Николина Василева. Тя поздрави самодейците за чудесното представяне и затова, че с любов съхраняват богатството на българския фолклор.

Членовете на журито обявиха разпределението на отличията. Голямата награда на кмета на Община Видин отиде при Танцов състав „Здравец“ при Народно читалище „Самообразование – 1927“, село Капитановци. Връчени бяха и награди на журито. Наградата за първо място получи танцов клуб „Жарава“, второ място не беше присъдено, а на трето журито класира два състава – танцов клуб „Искра“, село Майор Узуново и танцов състав „Данфоров Горун“, село Галиче.

Дадени бяха две специални награди за автентично хоро – на танцовия състав при народно читалище „Просвета – 1928“, село Раброво и на танцовия състав за автентичен фолклор при Народно читалище „Пробуда – 1926“, село Липен. Награда получи и фолклорен танцов състав „Младежи“ при Народно читалище „Зора – 1927“, село Винарово, който победи в надиграването на „Шира“. Поощрителни награди бяха връчени и на всички останали състави.

На раздяла домакини и гости си пожелаха да се срещнат отново догодина, в последната събота на юли, когато ще се проведе второто издание на Конкурса „Надиграване край Дунав“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments