Множество затворени бизнеси: Какви облекчения прилагат общините?

0
222
Маска
Снимка: Pixabay

По-ниски наеми, опростена такса за тротоарно право, намален патентен данък и няколко други облекчения влизат в мерките, които различните общини предприеха в помощ на множеството засегнати от COVID пандемията бизнеси.

Понижени са били общинските наеми в столицата, както и патентният данък при таксиметровите шофьори с цел по-лесното преодоляване на негативните икономически последици. В „спасителния пояс“ обаче не е предвидено цялостното освобождаването от данъци или облекчаването на част от тях, информират от „БНТ“.

Според търговците обаче, колкото и добронамерени да са общинари, направените отстъпки, на стойност между 350 000 и 500 000 лева, са абсолютно недостатъчни. Някои бизнеси плащат такса смет за неработили с месеци обекти, което е повече от абсурдно, смятат хората. 

Такси
Снимка: Pixabay

Такситата са плащали патентен данък в размер само на 300 лева, тъй като разликата до 850 лева е била поета от държавата.

Подобно на миналата година собствениците на заведения в Пловдив няма да дължат такса за тротоарно право до края на май. По данни на общината, за 2020 година са били опростени 800 000 лева на ресторантьорите. Към сумата след тази вълна на коронавируса ще бъдат добавени още 550 000 лева, които градът под тепетата ще спести на браншовиците.

Облекчени с 30 на 100 от наема ще бъдат ресторантьорите в Благоевград, които използват открити общински площи, а месечните им вноски за помещенията са изцяло замразени.

Засегнатите бизнеси в Русе са освободени от такси за февруари и март, като подобна мярка ще бъде предложена за обсъждане и по отношение на фитнеси, езикови школи, кафенета, ресторанти и клубове. Въпреки положените усилия обаче около 20 на 100 от заведенията в крайдунавския град са фалирали. 

Заведение
Снимка: Pixabay

От 1 юни 2020 година до края на 2021 година таксиметровите превозвачи във Варна не дължат никакви такси към общината, отпадат и 45 лева, необходими за издаване на позволение за таксиметров превоз на пътници и два холограмни стикера.

При пълно затваряне по заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов наемателите на имоти в морската столица ще бъдат облекчавани и няма да плащат за месечен наем и тротоарно право. Все още няма яснота как точно ще се случва процедурата и това подтикна много търговци да определят като нулеви мерките, защитаващи правото им на адекватно съществуване в кризисната COVID ситуация.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments