Младен Маринов: Ще уведомяваме съда при достъп до клетките на мобилните оператори

0
351
Младен Маринов
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

В 24-часов срок, след като МВР получи достъп до клетките на мобилните оператори, съдът ще бъде уведомяван за събраната информация. Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той беше категоричен, че ако се получи отказ от магистратите за следенето, цялата събрана информация ще бъде незабавно изтрита.

Правото на МВР да получава достъп до клетките на мобилните оператори беше дадено с приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение. По този начин полицията ще може да разбира къде се намира притежателят на даден мобилен телефон. Мярката трябва да бъде прилагана само за лица, които са поставени под карантина.

„Става дума за локализация на мобилното устройство. Установява се клетка, на която се е закачил телефона – образно казано.“, обясни днес Маринов.

Той подчерта, че процедурата ще се изпълнява от ограничен кръг от служби в Министерството на вътрешните работи и ще се прибягва до нея само в случаите, когато има отказ да се изпълнява задължителната карантина и при нейното нарушаване.

Вътрешният министър каза още, че данните от клетките на мобилните оператори не винаги са надеждни, защото телефонът може да не се намира в лицето, което е негов притежател.

Маринов беше категоричен, че не става въпрос за подслушване или следене на съобщения, а само за локализация на определени хора, предаде „DarikNews“.

Както Искра.бг ви съобщи според бившия служител на Държавната агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ Росен Миленов полицията обаче ще получава достъп без санкцията на съда. Той смята, че това не е редно и, че по този начин се нарушават човешки права. Според него трябва да се иска разрешение от съда, защото това е важно и за тези, които биха решили да си потърсят правата впоследствие.

„Ако има решение на съда, то ще е гаранция, че ако някой прецени, че са му нарушени правата, ще може да се изиска това решение от съда.“, обяви Миленов пред Искра.бг.

Адвокат Михаил Екимджиев пък беше категоричен, че така разписани текстовете в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, дават безконтролен достъп на полицията до телефонните и интернет връзките. Служителите на реда няма да могат да разбират съдържанието на разговорите и кореспонденцията ни, но ще знаят с кого сме си писали и с кого се разговаряли.

От БСП също се обявиха остро против гласуваните нови правомощия на МВР и съобщиха, че ще дадат тази част от закона на Конституционния съд.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments