Нарушават ли се човешки права с достъпа, даден на полицията, до клетките на мобилните оператори?

0
197
МВР
Снимка: МВР

С влизането в сила на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се дава достъп на МВР, СДВР и Областните дирекции до информацията от клетките на мобилните оператори, тоест до местоположението на конкретния абонат. Но не и до трафичните данни. Така разтълкува текстовете пред Искра.бг бившият служител на Държавната агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ Росен Миленов.

Това означава, че МВР няма да може да разбере с кого сте разговаряли, на кого сте изпратили или от кого сте получили имейл, както и с кого сте си писали в интернет или какви сайтове сте посещавали.

„Текстовете означават, че ако взема вашия номер и го пусна до някои от мобилните оператори, ще се изпише къде се е позиционирал вашият телефон. Всяка една клетка има радиус до три километра и показва в кой район пребивава съответният номер. Няма текстове за подслушване, няма и за трафик на данни.“, обяви Миленов.

Бившият служител на ДАНС подчерта, че не е редно полицията да получава достъп до информацията от клетките на мобилните оператори без санкцията на съда, каквото право получи от вчера. И допълни:

„Съгласно международното право, Конституцията и български закони не е редно. Те искат дерогация, тоест да отпадне временно най-висшият акт в Европа – Европейската конвенция за защита правата на човека, защото на практика оттам черпят силата си всички закони. Стожерът, който следи за спазването й е Съдът в Страсбург. Затова министърът на правосъдието заяви, че ще иска временно да не се прилага тази конвенция заради епидемията, която е налице.“

Според Миленов е можело промяната да бъде направена по следния начин – полицията да има право да получава веднага информация от клетките на мобилните оператори, но впоследствие – на следващия ден, например, да се иска разрешение от съда. Това е важно, ако някой човек иска да си потърси правата.

„За да следиш някой, трябва да има престъпление. Това е основанието. Затова му ограничаваш правата, защото има престъпление. Ако няма престъпление, не можеш по никакъв начин. Така, ако има решение на съда, то ще е гаранция, че ако някой прецени, че са му нарушени правата, ще може да се изиска това решение от съда.“, подчерта Миленов.

Според него така, както са приети текстовете, има нарушаване на човешки права. В момента властите се базират на това, че нарушаването на карантината стана престъпление чрез промени в Наказателния кодекс, но според Миленов санкция на съда трябва да има.

Той подчерта, че правото за достъп до информацията от клетките е дадено само на полицията, на нито една друга служба, защото те са на първа линия на улицата. И отново акцентира на това, че трябва да има санкция на съда, защото той е гарант, безпристрастен орган, който гарантира правата и свободите на гражданите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments