Мирчев: ДБ ще предложи рафинерията в Бургас да бъде поставена под специален надзор

0
212
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев. Снимка: Facebook

От 5 декември в ЕС влиза забрана за внос на руски петрол. България получи отлагане, тъй като ЕС прие, че е важно за страната ни, но при условие, че ще го използваме само за вътрешния пазар, т.е. не можем да изнасяме продуктите от преработката на нефта.

„Лукойл“ досега изсмукваше цялата печалба от евтиния (заради войната) руски петрол и не плаща съществени данъци от 2007 г. Печалбите му пълнят основно бюджета на Путин.

Новината, че „Лукойл“ са решили да си плащат данъците и са готови за 2023 г. да внесат 700 млн. лв. е спекулативна и може да се превежда като: „Ако направите една врътка с правилата на ЕС можем да ви дадем 100-200 млн., а Путин да прибере 4-5 млрд. за 2023 г.“

Досега петролът за бургаската рафинерия минаваше през Швейцария, която се включва в санкциите на ЕС и „Лукойл“ са принудени да избягат в Дубай. Условието „Лукойл“ да плаща някакви данъци в България е шокиращо – да му бъде позволено да изнася готовите продукти от преработения руски петрол – нещо забранено в целия ЕС. Така правителството обслужва руския интерес и осигурява няколко милиарда свеж ресурс за Путин – в противовес на целта, която Европа си поставя.

Целта на „Лукойл“ е да внася евтин руски петрол (30% по-ниска цена от „Брент“), да го преработва у нас и изнася, реализирайки печалба от над 500-700 млн. лв. всеки месец. Предпоставките за това са налице – Турция забрани преминаването на руски танкери, тъй като никой не иска да ги застрахова. А незастраховани няма кой да поеме отговорност при евентуален разлив в Босфора. С това цената на петрола за „Лукойл“ е още по-изгодна.

Ако не ни позволите да изнасяме, ще затворим рафинерията, казват от „Лукойл“. Това е безпрецедентен рекет на частна компания върху българската държава за стратегически обект на националната сигурност, в който държим и „златната акция“. В сходна ситуация в Германия и Италия руски рафинерии и газохранилища бяха поставени под оперативен контрол от държавата и рекетът на „Газпром“ и „Роснефт“ не успя.

Сходен подход ще предложим и ние от „Демократична България“ – Поставяне на рафинерията под специален надзор, което ще рече, че контролът върху работата ѝ се поема от правителството, за да не се предизвика криза с горивата или неплащане на данъци в бюджета.

Това ще доведе до по-ниски цени по бензиностанциите и повече приходи в хазната, както и спиране на евразийския рекет. До дни вкарваме конкретното си предложение в парламента.

Източник: Ивайло Мирчев

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments