Министерство на енергетиката: Как България ще си сътрудничи със САЩ?

0
47
Срещата
Срещата. Снимка: МЕ

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и Съединените американски щати в областта на енергетиката бе централна тема на разговора между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят. Те се срещнаха в литовската столица Вилнюс, където се проведе среща на върха на инициативата „Три морета“.

„Благодарение на диалога и успешното партньорство между двете страни българският енергиен отрасъл постига целите за диверсификация и устойчиво развитие в дългосрочен план”, подчерта министър Малинов.

По думите му както в сферата на природния газ, така и в ядрената област двете страни са постигнали ключов напредък по отношение на енергийната сигурност.

Двамата обсъдиха реализацията на инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за Вертикален коридор. Развитието на газопреносната инфраструктура по това трасе е ключът за енергийната сигурност не само в югоизточна Европа, а и за Украйна и Молдова, обединиха са те по време на разговора си.

Помощник-държавният секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят изрази задоволство от избора на професионалист в сферата на енергетиката за служебен министър, с който е работил. Той заяви още, че ще разчита на задълбочаване на двустранното сътрудничество във всички области на сектора, включително ядрената енергетика, водорода и природния газ.

Министър Малинов подчерта, че Министерството на енергетиката ще работи съвместно с партньорите от САЩ за развитие на конкурентоспособен и прозрачен енергиен пазар в страната.

По-рано, в рамките на участието си в деветото издание на Делфийския икономически форум в Гърция министър Малинов се срещна с посланика на САЩ в Гърция Н. Пр. Джордж Цунис.

„Очакваме през следващия месец да бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен газ в Александруполис, Гърция. Реализацията на проекта ще подобри енергийната сигурност както за България и Гърция, така и за региона на югоизточна Европа“, подчерта Малинов по време на разговора.

Байдън обеща „желязна“ подкрепа за Израел на фона на опасенията за атака от Иран

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments