Министър Стоянов: Българският износ за ОАЕ е двойно по-голям от насрещния внос

0
37
Министър Никола Стоянов на бизнес среща в Абу Даби
Министър Никола Стоянов на бизнес среща в Абу Даби. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Българският износ за Обединените арабски емирства /ОАЕ/ е двойно по-голям от насрещния внос. Това подчерта министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на бизнес форум, организиран от Търговската камара на Абу Даби. Събитието е част от програмата на българската делегация, водена от президента Румен Радев, която включва представители на правителството и бизнеса. Участие във форума взеха 15 български и 30 местни компании.

“Подобни събития са основата за поставяне на дългосрочни партньорства и съм сигурен, че с политическата ангажираност на най-високо ниво, която днес виждаме, е въпрос само на време за постигане на още по-добри резултати в икономическото сътрудничество между нашите две държави”, каза министър Стоянов.

Той обърна внимание, че данните за първите шест месеца на 2022 г. продължават тенденцията за ръст на двустранния стокообмен – с 18% или общо 83.2 млн. щ.д. “Българският износ заема около 2/3 от стокообмена, като положителна тенденция е, че съществен дял от него са продукти от машиностроенето; електрическа апаратура и консумативи за медицината”, допълни той.

Според икономическият министър има огромен неизползван потенциал между двете държави, който може да бъде преодолян с повече подобни двустранни срещи.

“Светът се намира в поредица от кризи, но всяка от тях е и възможност – в това число да се разширят връзките с добре познати партньори, каквито са България и ОАЕ”, коментира Никола Стоянов.

По време на официалната визита министър Никола Стоянов подписа два меморандума за сътрудничество – в областта на земеделието и туризма.

На финала са и преговорите по сключване на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между Правителството на Република България и Правителството на Обединените арабски емирства, съобщи министър Стоянов.

„Липсата на това споразумение е значителна пречка за реализацията на повече арабски инвестиции у нас“, допълни той. През последните седмици в двете държави е задълбочена работата по стратегическия документ, като се очаква формалното му подписване да бъде в най-кратки срокове.

“България е дестинация с огромен потенциал за арабските компании – както със стратегическото си положение, така и с достъпа до единния европейски пазар. На този фон инвестициите от ОАЕ за миналата година са едва 3,1 млн. евро”, подчерта министър Стоянов. По думите му една от причините за толкова ниските стойности е липсата на този документ.

“Реализирани са десетки посещения на българските институции и бизнеса и всеки път когато се е стигало до представяне на наистина големи проекти за инвестиции е поставян въпросът за това споразумение. Въпреки това нищо не е било направено за поставянето на тази административна основа за развитие на икономическите ни отношения”, конкретизира Никола Стоянов и подчерта, че за първи път двете държави са обединени по конкретни текстове, които ще залегнат в бъдещото Споразумение.

„На фона на милиарди инвестиции в някои европейски държави, общата стойност на проектите на компaнии от ОАЕ у нас възлиза на 129.3 млн. евро. Надявам се след подписването на този документ да увеличим в пъти тези стойности“, почоси още министър Стоянов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments