Министър Събев: Българското розово масло ще бъде защитено в Австралия и Нова Зеландия

0
57
Георги Събев
Георги Събев. Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

Възможността българското розово масло да получи защита и реализация на пазарите в Австралия и Нова Зеландия е важен елемент от разгръщане на отрасъла. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев.

Становището бе направено по време на среща с Джон Кларк, директор на дирекция „Международни отношения“ в Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската комисия. Той отговаря за раздел „Земеделие“ в търговските споразумения с трети страни на Европейския съюз.

Очаква се защитеното географско указания (ЗГУ) „Българско розово масло“ да получи закрила на територията на Австралия и Нова Зеландия, в рамките на споразуменията за свободна търговия между ЕС и двете страни. Предвижда се преговорите по тях да приключат в края на 2021 г. или пролетта на 2022 г.

Участниците подчертаха, че традиционният ни продукт следва да получи приоритетно третиране в рамките на влязлото в сила двустранно споразумение между ЕС и Китай за географските означения.

В срок от четири години след влизането в сила на това споразумение, неговият обхват ще се разшири с още 175 наименования на географски означения от Европейския съюз, част от които е и ЗГУ „Българско розово масло“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments