Министър Кацаров: Утре ще обявим допълнителни COVID мерки

0
160
Доц. Стойчо Кацаров
Доц. Стойчо Кацаров. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

Ситуацията е много сериозна, но място за паника няма. Здравната ни система е добре организирана и медиците се справят изключително професионално с COVID вълната. Това обаче съвсем не означава, че положението не е напрегнато. Всичко случващо се се следи внимателно. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той разказа пред „NOVA“, че нови легла за диагностицирани с коронавирус продължават да се разкриват, за да посрещат нуждите на болните пациенти. Тества се и внос на нов препарат за лечение на заразата, който обаче не е разрешен за употреба в Европейкия съюз.

Здравният министър уточни, че „мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Аз се доверявам на експертите“. Реално от „утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни“.

В Западна Европа вълната е преминала една идея по-рано, разказа още Кацаров. Той увери, че „смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света“. Ясно е, че вирусът ще отмине, но преди това той ни изправя пред едно предизвикателство, пред което трябва да се изправим – и то е лошото състояние на здравната ни система.

„Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега”, категоричен е д-р Кацаров. И все пак, вметна той, създалите се тежки негативни настройки срещу ваксинационната практика не ни помагат. 

Цялостно балансът е деликатна тема, от една страна имаме болниците, които са страшно препълнени, а от друга – затворените бизнеси и тяхното отражение върху икономиката на страната и на отделните домакинства.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments