Министър Гьоков потвърди: Минималната заплата трябва да расте

0
40
Георги Гьоков
Георги Гьоков. Снимка: БСП

Нивата на инфлацията са високи и минималната работна заплата /МРЗ/ трябва да расте. Това коментира министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в ефира на „БНТ“.

„Тази година с актуализацията на бюджета вероятно ще се наложи да помислим за още една актуализация на МРЗ, каквито желания се чуха от много страни. Отговорът на държавата е, че това е възможно при обсъждане със социалните партньори, при постигане на съгласие и при условие, че инфлацията изпреварва МРЗ.“

От работодателските организации се притесняват, че няма точен и ясен механизъм, по който се определя МРЗ. Според коалиционното споразумение разработването на подобен механизъм е планирано и има срок да бъде готов до края на годината.

Социалният министър разкри, че съвсем скоро се очаква да бъде приета евродирективата за адекватни МРЗ в Европейския съюз, в която ще бъдат описани принципи при определянето й. По думите му България ще трябва да се съобрази с нея.

Министър Гьоков е съгласен, че българите са с най-нисък доход в Евросъюза. Той увери, че се работи по стратегията по доходите, която е залегнала в коалиционното споразумение, но изтъкна, че COVID пандемията и войната в Украйна оказват влияние върху икономиката.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments