Министър Гвоздейков представи пред Европейската комисия проекта за интермодален терминал в Русе

0
57
Среща
Среща. Снимка: Министерство на транспорта

При планирането на инвестициите по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 ще се търси баланс между Северна и Южна България. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Унгария и Словения“ в ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия /ЕК/. Двамата обсъдиха проектите, заложени за финансиране по ПТС 2021-2027.

„Изминалите 2 програмни периода ясно показват, че има нужда от значително ускоряване на изпълнението на железопътните проекти, където се генерират най-големи закъснения“, заяви министър Гвоздейков.

От Европейската комисия подчертаха, че е необходим много по-засилен мониторинг на тези проекти както на национално, така и на европейско ниво, за да се избегнат рисковете от неусвояване на средства в края на периода.

Среща
Среща. Снимка: Министерство на транспорта

От българска страна бяха представени проектите за изграждане на Интермодален терминал в Русе и на интермодална гара „Обеля“, която ще осигури още една връзка на софийското метро с мрежата на железопътния транспорт. Министър Гвоздейков подчерта, че след отпадането на интермодалния терминал от Националния план за възстановяване и устойчивост, държавата търси възможности за неговото финансиране.

„Терминалът напълно кореспондира с политиката за насърчаване на инвестициите в Северна България, както и за стимулиране на комбинираните превози“, акцентира Гвоздейков.

Ръководителят на Управляващия орган на ПТС 2021-2027 Мартин Георгиев обясни, че интермодалната гара „Обеля“ ще се използва ежедневно от 12 000 души, които пътуват в тази част на столицата. По думите му този проект ще донесе добавена стойност за железопътния транспорт по западните направления към Драгоман, Кюстендил и Божурище.

В срещата участваха зам.-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, представители на ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия, ръководството на НК „Железопътна инфраструктура“, ръководителят на УО на ПТС 2021-2027 Мартин Георгиев и други, съобщиха още от ведомството. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments