Министър Денков: Поискали сме увеличение на учителските заплати с 13,5%

0
3616
Николай Денков
Николай Денков. Снимка: Скрийншот от видео на "БНТ"

Учителите имат пълното право да поставят условия и аз ги подкрепям. Това заяви образователният министър акад. Николай Денков във връзка с изпитите на учениците в края на срок.

Пред „NOVA“ той каза, че се полагат нужните усилия родителите сами да проумеят, че децата им ще получат по-добро образование, ако присъстват физически на уроците в клас.

Денков поясни, че е поискано увеличение на месечните възнаграждения на педагозите, което е с около 125 на 100 от средната работна заплата в страната. Това прави ръст от 13,5%.

Пожелани са и допълнителни средства за квалификация на учителите, както и квалификация за справяне в кризисни ситуации, допълни министърът. Финансово подпомагане е било заявено и за средства на транспорт, за извънкласни дейности също.

Увеличение на издръжката във висшите училища също е било поискано от финансовото министерство. Недостиг има както по отношение на изплащаните заплати в БАН, „така и за непедагогическия персонал във висшите училища. Поискали сме също увеличение на стипендиите за студентите и докторантите“.

Във връзка с обсъжданата промяна в учебния срок, акад. Николай Денков конкретизира, че ако тя бъде приета, ще влезе в сила от идния септември

Просветният министър не пропусна да отбележи, че цялата образователна подготовка на учениците трябва да е фокусирана най-вече в едно нещо – те да се учат да мислят, а не просто да произвеждат знания. Мнението на Денков е, че преориентирането в желаната посока ще отнеме време, тъй като не представлява просто еднократен акт.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments