Министър Банов: Проблемите с паметниците на културата са тежки и унаследени

0
151
министър на културата Боил Банов
Снимка: Министерство на културата, Архив

Проблемите с недвижимото културно наследство са тежки и унаследени от над 50 години, а отчетът на Сметната палата ще помогне на Министерството на културата да подходи към тяхното разрешаване. Това съобщи министърът на културата Боил Банов по време на пресконференция, предаде „Дневник“. Според него друг ключов фактор за опазване на паметниците сгради е дигитализацията на архива.

Министър Банов два пъти благодари на Сметната палата и подчерта, че целта на тяхната експертиза е „да влезем по-бързо в това, което всички искаме – да опазим културното наследство“. В одита се констатира, че помещенията за съхраняването на архива не са достатъчни. По думите на министъра в момента в културното ведомство се подготвя пространство за архива и неговата дигитализацията. Според него това ще засили комуникацията и контрола над институциите.

Министърът заяви още, че благодарение на двукратното увеличаване на бюджета на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) заплащането на служителите е било повишено. Била е улеснена и възможността да се наемат екипи от университети и различни организации и да се правят нужните разходи.

Стратегията за решаване на проблема с човешкия ресурс, който трябва да извършва проверки и да следи за нередности около паметниците на културата, е дигитализацията, смята той.

„Не можем да се върнем в действителността на филма „Опасен чар“ и да сложим на всеки паметник милиционер. Трябва да се използват съвременни методи за опазването, както е по целия свят“, допълни министърът и изтъкна, че не е възможно 19 хил. паметника да бъдат проверявани от 19 хил. души.

Банов изтъкна обаче, че нито една от от сградите, чиито брой е над 19 хил., не е оставена на произвола. Но въпреки че опазването им е регламентирано, отговорност за това имат и частните собственици.

„Ние не можем да кажем, че собствениците са злонамерени и търсят разрухата. И да се срути някоя къща, тя ще трябва да се възстанови, каквато е“, коментира той.

Банов отговори и на критиката от Сметната палата, че управлението на Националната система за опазване на недвижимото културно наследство не е достатъчно децентрализирано. Според него превръщането на НИНКН в самостоятелна институция не отговаря на разбиранията му за демокрацията. Той настоя, че и институтът и сега има достатъчно самостоятелност.

„Искам като си тръгвам оттук да е ясно. Няма как да решим проблемите на 100%, но искаме да ги решим по такъв начин, че на всеки следващ да му е лесно“, коментира още той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments