Математикът Николай Витанов: Оформя се вторичен пик на COVID вълната

0
18
Николай Витанов
Снимка: Скрийншот от репортаж на БНТ

Съвсем очаквано се развива цялата COVID ситуация у нас. Оформя се втори пик на заразата, при който е много вероятно смъртността да скочи. Темата коментира математикът от БАН Николай Витанов в коментар за оперативната обстановка в България за разпространението на пандемията в своя профил във Facebook.

Той припомни, че всеки ден расте броят на областите, които влизат във въпросната „тъмночервена зона“. Днешният „явен“ кандидат е Ямбол. Другият, който все още се крие, това е Благоевград

Градовете, които са относително в добро състояние в момента, са Смолян, Плевен и Кърджали. По думите му прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост очертава формирането на „тъмночервена зона“ в Западна България.

Съвсем предвидимо е случващото се в момента. През лятото повечето проблеми с коронавируса бяха по морето, тъй като концентрацията на хора там бе най-голяма. Сега, когато всички се върнаха от родните курорти „и от Гърция (а понеже им е близо, там ходят доста хора от Западна България) и проблемите се пренесоха в Западна България“, пояснява експертът

Тегне сериозен риск и над София-град и Пловдив, които са щастие все още не са достигнали критичен момент на заболяемост.

Очаква се натоварването на здравната ни система да стане голямо и да се увеличава още постепенно. Към момента положението е овладяно, но е добре да се вземе предвид един неоспорим факт. Това е именно великият закон „за преминаване на количествените изменения в качествени – ако натискът продължи дълго време, системата може да бъде натоварена до критични нива и да поддаде“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments