Мачу Пикчу отваря отново след 8-месечно затваряне заради COVID-19

0
173
Мачу Пикчу
Снимка от Pixabay

Мачу Пикчу, древният високопланински град, разположен в Андите е отворен отново след близо осем месеца затваряне заради пандемията от COVID-19. Вчера перуанските власти организираха ритуал на инките, за да благодарят на боговете, след като основната туристическа атракция в страната отново е готова да посреща посетители от цял свят. Броят им обаче ще бъде ограничен само до 675 туристи на ден от съображения за безопасност, като това е около 30% от капацитета при нормални условия, пише „BBC“.

Цитаделата е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. Преоткрито през 1911 г. от американски изследовател, мястото е най-популярният елемент от Империята на инките, доминираща в Андите от 1430-те до 1530-те години. Археолозите вярват, че Мачу Пикчу, което означава „стара планина“ на език на индианския народ, наречен „кечуа“, е построено като имение през 15 век и е било предназначено за императора на инките Пачакути. Обектът е изоставен век по-късно, когато испански нашественици завладяват и колонизират региона.

Понастоящем древният град играе ключова роля за туристическия бранш в Перу. Хиляди хора в планинския регион Куско разчитат на посетителите, за да се изхранват, и затварянето на обекта заради пандемията по-рано тази година им причини сериозни финансови загуби. Репортери и туристи пристигнаха за церемонията, която се проведе вчера сутринта след 90-минутно пътуване от селището Олантайтамбо. Един посетител обаче се е опитал посети мястото дори когато е било затворено. Японският турист Джеси Катаяма е пътувал до Перу, за да види Мачу Пикчу през март, но е бил спрян от местни служители на реда наблизо, тъй като вече са били наложени ограничителните мерки, свързани с пандемията. Миналият месец властите са дали разрешение на Катаяма да види атракцията отблизо, след като той е подал специално искане.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments