Коя е първата екзекуция в последните дни на Тръмп?

0
184
Затвор
Снимка: Пиксабей

Затворникът със смъртна присъда Брандън Бърнард е екзекутиран в Индиана, след като молбите за помилване в последния момент бяха отхвърлени от Върховния съд на САЩ, съобщава “BBC”40-годишният Бернард е бил осъден за убийство през 1999 г., когато е бил тийнейджър, и е най-младият престъпник, екзекутиран от федералното правителство от близо 70 години.

Бърнард каза на семейството на двойката, която уби, че съжалява, преди да умре от смъртоносна инжекция в четвъртък. Още четири екзекуции са планирани преди края на президентството на Доналд Тръмп. Ако и петте се състоят, Тръмп ще е американският президент, оглавил най-много екзекуции от повече от век. Това ще доведе до общо 13 федерални екзекуции от юли месец насам. Те прекъсват 130-годишен прецедент за спиране на екзекуциите по време на президентски преход. Джо Байдън става президент на 20 януари.

Последните думи на осъдения

Бърнард беше обявен за мъртъв в 21:27 часа местно време в четвъртък (02:27 GMT петък) в пенитенциарната зала в град Terre Haute. Преди това той насочи последните си думи към семейството на жертвите, говорейки спокойно повече от три минути. „Асошиейтед прес“ го цитира:

“Съжалявам. Това са единствените думи, които мога да кажа, които напълно улавят това, което чувствам сега и как се чувствах този ден.”

Екзекуцията се забави повече от два часа, след като адвокатите на Бърнард напразно поискаха от Върховния съд да я спре.

За какво беше осъден Бърнард?

Той получи смъртно наказание за участието си в убийството на Тод и Стейси Багли през юни 1999 г. Мъжът беше един от петимата тийнейджъри, обвинени в обир на двойката и принуждаването им да влязат в багажника на колата им в Тексас. Те са застреляни, докато лежат в багажника, от 19-годишния съучастник Кристофър Виалва, преди Бърнард да запали колата.

Адвокатите твърдят, че и двамата Багли вероятно са загинали преди запалването на колата, а независим следовател, нает от защитата, заяви, че Стейси е била мъртва преди пожара – факт, който е потвърден от аутопсията.

Правителствените показания по време на процеса обаче казват, че въпреки че Тод Бегли е умрял моментално, Стейси е имала сажди в дихателните пътища, което сигнализира, че е починала от вдишване на дим, а не от огнестрелна рана.

Адвокатите на Бърнард казват, че той се страхува какво ще се случи с него, ако откаже да изпълни заповедите на Виалва, която беше екзекутирана през септември.  Другите участници в инцидента са осъдени на затвор, тъй като са били под 18 години и са класифицирани като непълнолетни.

Адвокатите на Бърнард твърдят, че той трябва да получи доживотен затвор без право на замяна, тъй като през цялото си време в затвора той е поддържал добър морал и е работил с програми, за да спре хората да се замесват в престъпления.

Кой беше негов застъпник?

Федералният прокурор, който защити смъртната присъда на Бърнард, призова Брандън да опише присъдата си в затвора. В свое мнение, публикувано в „Индианаполис Стар“, Анджела Мур пише:

“След като научих толкова много от 2000 г. насам за узряването на човешкия мозък и видях как Брандън израства в смирен, разкаян възрастен, напълно способен да живее спокойно в затвора, как можем да кажем, че е сред малката група престъпници, които трябва да бъдат убити?”

Петима от оцелелите и девет съдебни заседатели, призоваха Тръмп да замени смъртната присъда на Бърнард. Десетки хиляди други хора призоваха президента да го помилва, включително сенаторите Ричард Дж. Дърбин и Кори Брукър.

В четвъртък водещите адвокати Алън Дершовиц и Кен Стар също се присъединиха към отборния му екип. Риалити телевизионната звезда Ким Кардашиян Уест изпрати многобройни туитове за случая на Бърнард до своите последователи в навечерието на екзекуцията, призовавайки ги да застанат зад каузата и да повишат осведомеността си.

Кардашиян Уест учи за адвокат в Калифорния и преди е помагала за разследване на наказателни дела. През март тя посети Белия дом с три жени, чийто затвор беше съкратен от президента Тръмп.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments