Коронавирус: Сингапур поставя под карантина 20 000 работници мигранти

0
188
Карантина, коронавирус, Covid-19
Карантина. Снимка: Pixabay

Властите на Сингапур са наредили на 20 000 чуждестранни работници да останат в общежитията си за срок от 14 дни, тъй като случаите на коронавирус в страната се увеличават, пише „BBC“.

Две общежития са поставени под карантина: едно с 13 000 работници, при които има 63 случая на заразяване с коронавирус и едно с 6 800 работници, с 28 случая. Общежитията обикновено се населяват от хора, идващи от Южна Азия, които работят в строителството.

Работниците ще получават заплащане и ще бъдат хранени по три пъти на ден, но тях някои от тях се оплакват от пренаселеност и мръсни условия.

Въпреки че Сингапур беше похвален за своя предприемчив подход в борбата с вируса, броят на случаите на инфектирани на местно ниво, се увеличава, като от вторник в страната влиза в сила ограничителен режим.

Какво обяви правителството?

Две места с общежития вече са под карантина – общежитието в Пунггол и по-малкото общежитие в Уестлит То Гуан.

Правителството заяви, че случаите на заболели в общежитията се увеличават и изолацията ще запази работниците в безопасност и ще защити широката общественост от разпространение на заразата.

На работниците е забранено да напускат блоковете си, като им е казано да не се смесват с хора, които не живеят в тяхната стая или етаж. Броят на хората в помещение варира в различните общежития, но през 2015 г. BBC посети нов жилищен комплекс за работници, в който бяха настанени по 12 души в стая.

Какви са условията?

Работниците ще получават заплатите си, а техните работодатели имат право да изискат от правителството по 100  долара на ден за покриване на възнагражденията им.

Те ще получават храна по три пъти на ден, плюс маски, дезинфектанти за ръце и термометри. Поставените под карантина ще трябва да записват стойността на температурата си по два пъти на ден, като освен това общежитията ще разполагат и с лекарски екип.

Шестима работници от общежитието в Пунггол са заявили пред  Straits Times, че в центъра им за настаняване вече има хлебарки, препълнени тоалетни и опашки за храна. Общежитията за чуждестранни работници са частни, но те трябва да имат лиценз, ако в тях има повече от 1000 обитатели. В Сингапур има около 40 такива места.

Каква е ситуацията с вируса в Сингапур?

В Сингапур са регистрирани повече от 1300 случая на заразени с коронавирус, като шест от тях са смъртни. Въпреки че в началото повечето от новооткритите случаи бяха на хора, дошли от други държави, сега предаването на вируса на местно ниво се увеличава, а в неделя бяха потвърдени 120 нови случая, което е най-високият дневен ръст в страната от началото на пандемията.

В петък правителството обяви така наречената политика на „прекъсвача“, подобна на ограничителните режими, наблюдавана и в други страни.

Училищата и бизнесът, който не е свързан със стоки и услуги от първа необходимост ще затворят врати тази седмица, като хората са насърчавани да останат по домовете си.

Колко чуждестранни работници има в Сингапур?

Около 5,7 милиона души живеят в малкия град-държава, включително 1,4 милиона чуждестранни работници (данните са от юни 2019 г.). 284 000 от чуждестранните работници са там, за да извършват строителни дейности.

Работодателите кандидатстват за разрешения, които позволяват на работниците мигранти да извършват строителни дейности за строеж, в страната като работната ръка е предимно от 12 места по света, включително Индия, Бангладеш, Шри Ланка и Тайланд.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments