Контролираните от Москва региони в Украйна гласуват „фиктивно“ за присъединяване към Русия

0
54
Война в Украйна
Война в Украйна. Снимка: Pixabay

Днес в контролираните от Москва региони на Украйна започна гласуването на референдуми за присъединяване към Русия, съобщиха подкрепяни от руснаците високопоставени лица. Организираните от Кремъл референдуми бяха разкритикувани остро от Украйна и Запада и определени като фиктивни, без никаква правна сила. Въпреки това те се разглеждат като стъпка към анексирането на териториите от Русия. Допитването се провежда в Луганска, Херсонска и частично контролираните от Русия Запорожка и Донецка област.

Гласуването, при което жителите ще бъдат попитани дали искат регионите им да бъдат част от Русия, по всяка вероятност ще бъде в полза на Москва. Според експерти това би дало повод на руснаците да заявят, че опитите на украинските сили да си върнат контрола са атаки срещу самата Русия, което пък на свой ред ще доведе до драматична ескалация на напрежението в продължаващата вече седем месеца война.

Референдумите бяха организирани след заповедта на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация, като по план се предвижда включването на около 300 000 руски военнослужещи в бойните действия. Гласуването ще продължи 5 дни – до вторник. Докато тече трескава подготовка за провеждане на референдумите в окупираните региони, руските социални медии преливат от драматични сцени на просълзени семейства, които се сбогуват с мъжете, напускащи военните мобилизационни центрове. На кадрите се вижда как в градовете на огромната страна мъжете прегръщат плачещите членове на семействата си, преди да отпътуват, за да се включат във военната наборна служба. Междувременно руските антивоенни активисти обявиха, че планират нови протести срещу мобилизацията.

През първите четири дни от референдума изборните служители ще носят бюлетини по домовете на местните жители и ще създават импровизирани избирателни секции в близост до жилищни сгради, съобщиха руски служители в окупираните региони, които пожелаха анонимност, позовавайки се на съображения за сигурност. Вторник ще бъде единственият ден, в който гласоподавателите ще бъдат поканени да дойдат лично до урните. Избирателни секции ще има и в Русия, където бежанците от окупираните региони ще имат възможност да гласуват.

Допитването се провежда на фона на непрестанните военни действия в Украйна, където руските и украинските сили си разменят огън, тъй като и двете страни отказват да отстъпят от позициите си.

Днес сутринта проруски представители в Запорожка област съобщиха за силен взрив в центъра на Мелитопол – град, който Москва превзе в началото на войната. Официалният представител Владимир Рогов не даде подробности за това какво е причинило експлозията и дали има щети и жертви. Подкрепяните от Москва власти в Донецка област също обвиниха украинските сили, че са обстрелвали град Донецк и близкия град Ясинувата. Украински власти от своя страна съобщиха за нови руски обстрели в различни части на страната. Виталий Ким, губернатор на Николаевска област в Южна Украйна, която граничи с Херсонска област, информира, че в ранните часове на днешния ден в град Николаев са избухнали експлозии. Валентин Резниченко, губернатор на Днепропетровска област, сподели, че днес сутринта руските сили са обстрелвали Никопол – град, който се намира срещу Запорожската атомна електроцентрала, на брега на река Днепър.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments