Константин Гребенаров: Предлагаха се пари на общински съветници, за да се продаде земята край Алепу

0
525
Константин Гребенаров
Константин Гребенаров, Снимка: Facebook

Предлагали са се пари на общински съветници в периода 2007-2008 година, за да подкрепят решение за продажба на земята край Алепу. Това разкри пред „бТВ“ бившият областен управител на Бургас Константин Гребенаров. По неговите думи са ходили месари, които са били готови да дадат по 5000 евро на човек.

Върховната административна прокуратура започна проверка дали е изграждан ваканционен комплекс при укрепването на свлачището при Алепу. През 2005 година пък община Созопол се включва в дружество „Алепу вилидж“, като апортира в капитала му 29 декара, които се водят „изоставени ниви“ точно на брега на морето.
Тогава земите били оценени на 42 лева квадратния метър. След 3 години местната управа е продала участието си в това дружество за сумата от около 2 милиона лева. В същото време нивите се превръщат в урбанизирана територия.

Според Гребенаров вероятно някои от общинските съветници са се съгласили и са взели предлаганите им суми.

Бившият областен управител на Бургас заяви още, че е имало 8-9 човека, които са били против, но при гласуването само 4-ма са били „против“, а 12 са гласували „за“.

Той подчерта, че първоначално намеренията са изглеждали добри – общината да участва със земя, на която да се построи туристически комплекс и тя да печели средства от това.

Строежът е започнал миналата зима. След възникналото обществено недоволство обаче започна проверка и изграждането на комплекса спря, но за кратко.

Алепу
Снимка: Гергана Георгиева, Искра.бг

Както Искра.бг ви съобщи в документи на РИОСВ и в разрешението за строеж има отбелязани 25 апартамента с площ между 35 и 170 квадратни метра. Директорът на ДНСК арх. Иван Несторов пък обяви, че от 14 февруари 2019 година има издадена заповед за спиране на строежа.

Вчера на мястото на строежа край Алепу отиде бившият омбудсман Мая Манолова. Тя призова премиерът Бойко Борисов да не идва с ножиците, за да реже лентата, а да дойде с багер, защото според нея конструкцията трябвало да бъде разрушена. В интервю за Искра.бг бившият омбудсман и настоящ председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ поиска властта да спре да се подиграва с хората.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments