Константин Бачийски за Искра.бг: Изборни нарушения в Турция имаше, а решения на ЦИК – изненадаха

0
120
Константин Бачийски
Константин Бачийски

Изборните нарушения в Турция остават порочна и редовна практика. В много секции се нарушава Изборният кодекс. Това коментира за Искра.бг Константин Бачийски, водач на листата на „Продължаваме Промяната“ /ПП/ с кандидати за депутати от Бургаски избирателен район. Той сподели, че е изненадан от някои от решенията на Централната избирателна комисия /ЦИК/, които според него помагат тези нарушения да бъдат затвърждавани и да бъдат улеснявани. И даде за пример:

„Друг път има коментари за тези декларации, които трябва да се подписват, че един човек не е гласувал на друго място, тъй като в Турция няма адресни списъци и едно лице може да гласува безброй пъти и единственото нещо, което го ограничава е тази декларация, която попълва. Според Изборния кодекс не могат да бъдат изкарвани извън изборното помещение изборни книжа и материали, а всеки път ЦИК в началото на изборите определя с един списък, с една заповед кои са изборните кнежа и материали, и тази декларация е част от изборните кнежа и материали. При положение, че Изборният кодекс забранява изнасянето на изборни кнежа и материали, как така в Методическите указания за чужбина е казано, че тази декларация може да бъде попълвана и подписвана навън, тоест без значение дали Комисията може да установи дали дадено лице е попълнило тази декларация, дали я е подписала, тоест съответно впоследствие, ако има производство както е имало такива за лица, които гласуват на повече от едно място, това лице казва „аз не съм я попълвал тази декларация“ и реално той не я е попълнил, защото един човек попълва декларацията на десетки и дори стотици хора пред изборните помещения и после той няма как да направи експертиза.“

Съществуват много пороци в изборния процес – някои, от които се коренят в самата ЦИК, категоричен е Бачийски. Той уверява, че ако съберат мнозинство, това ще е едно нещата, срещу които ще се борят. Според него проблемът не е в Турция, а в България и ако той бъде решен в страната ни, ще бъде решен и в съседката ни.

Бачийски направи кратък коментар и за ниската избирателна активност у нас. Според него тя се дължи на пропаганда и на това, че хората са изморени от многото вотове през изминалите две години. Той добави:

„Искам да изразя огромната си благодарност към онези избиратели, които подкрепиха „Продължаваме промяната“ в Бургас и страната. Благодарение на тяхната подкрепа показва, че коалицията на ПП е един незаобиколим фактор и хората се вслушват в гласа ни и това, което правим. Хората ни чуват. Нашите цели остават същите, независимо как ще се формира следващото НС и евентуално кабинет. Нашите усилия остават същите – промяна на порочните корупционни модели, промяна на съдебната система, дълбоки реформи на всяко едно ниво в страната. Това е верният път и рано или късно България ще тръгне по него. Дали сме управляващи, дали сме опозиция, целите ще ни останат едни и същи. Няма да сме част от някаква безпринципна коалиция. Смятам, че няма как да направим съюз с ГЕРБ или ДПС, за които лично аз съм се убедил, че техни представители са извор на корупцията в България. Ще продължаваме започнатото, ще продължаваме промяната.“

Припомняме, че днес Бачийски, представители на Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ и техни съмишленици отново бяха в Турция, за да осигурят прозрачността, честността и неприкосновеността на вота. Те бяха разпределени във всички 121 секции в Турция. В 49 от тях се гласуваше машинно, а в останалите – с хартиени бюлетини. На тези избори хората, които наблюдаваха как протича гласуването в южната ни съседка, бяха повече от всеки друг път.

Междувременно стана ясно, че Бисер Русимов от ОЗБГ е бил изведен от полицейски служители от секцията в Измир, където е бил наблюдател. Причината – противопоставил се е на изборни нарушения. Той разказа пред Искра.бг:

„Дойде страшно много полиция само заради това, че в секцията констатирахме редица нарушения и помолихме председателя и секретаря да спазват българските закони, тъй като единият от членовете през цялото време говореше на турски език, седеше на машината, показваше нещо по нея. Направихме забележка, заради която възникна скандал. От този скандал се появи полиция – около 6 души полицейски служители. В крайна сметка ни изхвърлиха от секцията въпреки че показахме документи, че сме представители на партия. Въобще не ги зачетоха. Повече не ни допуснаха. Полицейските служители ни изхвърлиха и от двора на училището.“

Русимов добави, че отвън е имало хора, за които е имал информация, че са от изселническите организации – „едни бабаити, които също ни чакаха. Те започнаха да подхвърлят реплики и да правят жестове спрямо нас.“ По думите му в секцията, където е бил е имало председател, секретари, членове, които не са знаели думичка на български език.

Според член 95 от Изборния кодекс за членове на секционната избирателна комисия се назначават лица, които имат право да гласуват в съответния вид избор и владеят български език. Освен, че масово е нарушен законът, възниква въпросът, как тези председатели, които не говорят и не могат да четат на български, изобщо работят с изборните документи, как управляват изборния процес и спазването на закона, как ще попълнят протокола в края на деня и сигурни ли са какво точно подписват. По-рано днес беше съобщено и за член от комисията, който гласува вместо избиратели.

В много секции местните представители от комисии всячески са се опитвали да отпратят хората, дошли от България да следят изборния процес и да предотвратяват нарушения.

От Министерството на външните работи обявиха, че изборният ден в Турция е приключил навреме. Според тяхната информация вотът там е преминал в нормална обстановка и без големи струпвания пред избирателните секции.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments