ОЗБГ, Константин Бачийски и съмишленици отново са в Турция, искат честен вот

0
101
Избори в Бурса
Избори в Бурса. Снимка: Архив

Представители на Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/, Константин Бачийски и техни съмишленици днес отново са в Турция по време на предсрочните парламентарни избори. Те искат при протичането на гласуването да се спази Изборният кодекс, да се осигури прозрачността, честността и неприкосновеността на вота. ОЗБГ, Бачийски и техните съмишленици ще имат представители във всички 121 секции в Турция. В 49 от тях днес ще се гласува машинно, а в останалите с хартиени бюлетини. На тези избори хората, които ще наблюдават как протича гласуването в южната ни съседка са повече от всеки друг път.

ОЗБГ, Бачийски и съмишлниците им правят нещо, което никой друг през годините не се е осмелявал да направи. В Турция най-много се гласува за една определена политическа сила на всички избори. Освен това има немалко нарушения, на които сме свидетели при предишни вотове, включително и на последния на 4 април. А хора, които много трудно говорят, разбират и пишат на български език, не е редно да определят съдбата на българските граждани в родината ни, въпреки че и те имат гражданство. Именно с това са свързани и немалкото нарушения, които ОЗБГ, Бачийски и техните съмишленици искат да бъдат предотвратени. Защото неграмотността не е основание някой да ти помага да гласуваш и това да се прави в разрез с Изборния кодекс. Не е основание и да ти бъде забранено да упражниш правото си на глас.

За първи път от ОЗБГ отиват да наблюдават изборите в Турция през 2017 година по идея на Константин Бачийски. Тогава в страната са били разкрити 35 секции. Стефан Петров разказа, че още при пристигането им е имало голямо напрежение. Те не са получили съдействие нито от полицията, нито от консулството. Натъкнали са се на различни изборни нарушения. Едно от тях е, че декларациите не са били попълвани от гласоподавателите, а от други хора. Освен това се вадели бюлетини от изборните помещения или се пускали по много наведнъж. Петров разказа за случай в секция в Бурса, където нахлули 50 души наведнъж и започнали да се карат с комисията, а някои и да пускат бюлетини.

От ОЗБГ са успели да предотвратят извършването на нарушения и в други избирателни секции, сред които тази в квартал „Борнова 1“ в Измир. Имало е дори опити за използване на физическа сила срещу тях.

Друг фрапантен случай е на човек, извадил бюлетина извън помещението и започнал да обяснява как трябва да се гласува. Всичко това се е случило пред очите на полицаите, но те не са направили нищо по въпроса.

Напрежение не е липсвало и при Константин Бачийски, който е бил главен координатор на родолюбивите българи в Турция и се е намирал в Истанбул. Бил е заобиколен от около 500 души, но позовавайки се на закона е успял да въдвори ред.

На последните избори на 4 април отново около 120 души бяха в Турция, за да защитят честността и прозрачността на вота. Нарушения изобщо не липсваха. Декларации отново се попълваха извън изборните помещения в пряк разрез със закона.

Избори в Бурса
Избори в Бурса. Снимка: Архив

Както Искра.бг ви съобщи тогава според решение на Централната избирателна комисия от 26 януари 2021 година Декларацията пред Секционната избирателна комисия при гласуване извън страната (по член 33, алинея 2 във връзка с член 243 от Изборния кодекс) е част от изборните книжа. А в Изборния кодекс изрично е посочено, че изборните книжа не могат да бъдат изнасяни извън секцията. В самия изборен ден ЦИК прие много спорно решение, според което декларациите вече можели да се попълват и извън изборното помещение. Тя изпрати писмо с такова указание до Министерството на външните работи.

Избори в Бурса
Избори в Бурса. Снимка: Архив

Как ще протече днес изборният ден в Турция и дали отново ще станем свидетели на различни нарушения на изборния процес, предстои да разберем.

Избори в Бурса
Избори в Бурса. Снимка: Архив
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments