Заприиждаха сигнали за изборни нарушения в секциите с българските изселници в Турция

0
497
Константин Бачийски
Константин Бачийски

„Хора, които не знаят български език и хора, които нарушават Изборния закон, гласуват вместо Вас. Събудете се от дълбокия сън, отидете до секциите и защитете България.“

Това призова Константин Бачийски. Повод за неговия призив са сигнали от хора, които наблюдават изборния ден в секциите с български изселници в Турция.

От изпратените видеоматериали става ясно, че председатели на секционни избирателни комисии дори не знаят български език, много от членовете на комисиите също, а разговорите около машините за гласуване масово се водят на турски език.

Според Чл. 95. от Изборния кодекс за членове на секционната избирателна комисия се назначават лица, които имат право да гласуват в съответния вид избор и владеят български език.

Освен, че масово е нарушен законът, възниква въпросът, как тези председатели, които не говорят и не могат да четат на български, изобщо работят с изборните документи, как управляват изборния процес и спазването на закона, как ще попълнят протокола в края на деня и сигурни ли са какво точно подписват.

Нещо повече, в един от файловете се вижда как член от комисията не само консултира някои от гласуващите хора как да гласуват, но буквално гласува вместо тях.

В много секции местните представители от комисии всячески се опитват да отпратят хората, дошли от България да следят изборния процес и да предотвратяват нарушения. А те не са само в една секция.

„Докато нашите момчета и момичета пропътуваха по пътя на честта хиляди километри из чужда страна, за да защитят честността на вота, тук в България има хора, които не намират сили и смисъл да отидат на двеста метра до близкото училище, където да гласуват. Това е повече от безразличие. Това е национално предателство“, коментира Константин Бачийски.

Заедно със свои съмишленици от 2017 година до днес той организира мисии за опазване на честността на вота в секциите с българските изселници в Турция.

На 2 октомври „четниците“ под ръководството на Бачийски“ надхвърлят 300 души.

„Вършим това не за почести или слава, правим го, защото вярваме, че това е правилно и никой не трябва да влиза в Народното събрание чрез измама. Отидете и гласувайте, извървете и вашия път на честта, както го направиха нашите „четници“, заяви Бачийски преди самият той да гласува.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments