Колко струва свободата на избор?

0
13
Парична гаранция. Снимка: Pixabay.
Парична гаранция. Снимка: Pixabay

Свободата на избор е ценност и струва скъпо!

Над 318 милиона лева излезе изборният маратон на 2021-ва година по данни, предадени от „бТВ“. Разпределението на парите е отишло в три направления:

– 110 милиона лева за парламентарните избори, които се проведоха на 4-ти април. В сумата са включени и парите за първите машини, с които се гласуваше в една част от секциите;
– 84 милиона за вота на Народното събрание, който бе само 4 месеца по-късно от горепосочения период;
– 110 милиона лева за избор на народни представители и първи тур за президент. При добавяне на разчети за втори тур, то сумата възлиза на около 124 милиона лева.
– 25 милиона лева за още 1600 машини за гласуване.

Това не е всичко, уважаеми сънародници. За изготвянето на избирателните списъци ГРАО получава над 1,7 милиона. За гласа на българите в чужбина от Външното министерство разполагат с 10 милиона лева. 15 милиона са разпределени за изборни книжа и разяснителна кампания на ЦИК.

Половин милион отива за обучение на членовете на комисиите. Най-големите разходи остават за хилядите хора, които имат ангажимент, свързан с изборните структури – около 73 милиона. При положение, че днес се избере държавен глава, можем да спестим 40 милиона.

Цифрите са ясни. Резултатите ще бъдат ясни съвсем скоро. Обаче не е ясно едно – защо държавата плаща с парите на народа и не му дава реално право на избор? Не просто не му го дава, а му го отнема, подигравайки му се.

Каква свобода? Спомняте ли си хората, които излязоха по улиците през 2020-та и протестираха против мафията, беззаконието и корупцията? Не бяха 100, не бяха 200, бяха хиляди, борещи се за промяна. Помните ли лицата и виковете им? Беше ли чут гласът им?

Не беше. И не просто не беше. Част от същите, които се борят днес да са във властта се правеха, че народа не съществува. Даваха изявления в социалните мрежи, все едно са хитови инфлуенсърки и продължаваха да си плетат схемите. Мястото им не е в бюлетините, а в затвора.

Помните ли Росенец? Аз никога няма да го забравя! И продължавам да следя развитието на този казус. Защото част от хората, за част от хората това е един златен парцел и същите тези хора днес ни излизат над 318 милиона лева, за да ги изберем. Приятно, нали? И ако не си отворим очите, ще става още по-приятно.

Гледате ли добавките на пенсионерите и увеличението на заплатите? Вижте как с тях цъфнахме и вързахме! Няма гладни, студуващи, бедстващи хора. Няма. Същите, които увеличиха пенсиите с по 50 лева, днес ни излизат над 318 милиона лева.

И още факти можем да изброим, но няма смисъл. Известни са на всички. Нека ни е известно и друго – трябва да гласуваме! Гласът ни е по-скъп, отколкото осъзнаваме, че е. Цифрите го доказват. Но дали ще остане и морално ценен – зависи от нас самите. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments