КНСБ: 1479 лева е заплатата, необходима на един работещ българин

0
8
Безпаричие
Безпаричие. Снимка: Pixabay

1479 лева са били необходими за издръжката на един работещ българин през декември, показват данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Сумата се е увеличила със 130 лева в сравнение с предходната година. Около 2/3 от работещите у нас са с доход под заплатата за издръжка.

На годишна база хранителните продукти са увеличили цените си с 9,8%, рекордьор е олиото с 36,5%.

Поскъпването при нехранителните стоки от тази година е 9,6%. На годишна база обаче, електроенергията, газообразните и други горива нарастват със 17%, като при дървата за огрев и въглищата е с около 30%. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви пред „БНР“:

Инфлацията доминира през последните месеци! Върви към нови върхове! Ние не виждаме по никакъв начин намерение на правителството със смесения бюджет поне да компенсира дохода, който вече е загубен, т.е. потребителната стойност на доходите през тези месеци.“

1 530 000 души или около 66% от работещите са с осигурителен доход под заплатата за издръжка от 1479 лева. Над тази сума са близо 800 хиляди души или 1/3 от работещите на трудово или служебно правоотношение.

По данни на КНСБ минималната заплата към декември 2021 година е била 44% от заплатата за издръжка. Синдикатът е категоричен, че трябва да има още едно увеличение на минималната заплата от юли и тя да стане 760 лева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments