Климатичните промени: Най-мащабното глобално проучване подкрепя спешните действия

0
88
Климатични промени
Снимка: Pixabay

Въпреки пандемията, почти две трети от хората по света вече възприемат климатичните промени като глобална извънредна ситуация. Това е ключовата констатация от най-мащабното проучване на общественото мнение по темата за справянето с глобалното затопляне, проведено до момента и цитирано от „BBC“.

Повече от 1 милион души в 50 страни са взели участие в проучването, като почти половината от участниците са на възраст между 14 и 18 години. Според анкетираните опазването на горските земи се очертава като най-подкрепяното решение за справяне с проблема.

И така, кой е взел участие в прочуването?

Анкетата, наречена „Гласуване относно климатичните въпроси“, е организирана от Програмата за развитие на ООН и е изготвена съвместно с Оксфордския университет. Организаторите разпространиха въпросите чрез реклами в мобилни приложения за игри в 50 държави в периода между октомври и декември миналата година. Участвалите са около 1,22 милиона души от различни полове, възрасти и професионални сфери, като резултатите показват, че брой на младите хора е значително по-нисък. Анкетираните на възраст от 14 до 18 години са били около 550 000 души от общия брой.

Кои са основните открития?

Във всички участвали страни 64% от участниците смятат, че климатичните промени са част от извънредна ситуация, която изисква незабавна реакция от страна на държавните лидери.

Резултатите варират според възрастта и местоположението на отговорилите.  В Обединеното кралство и Италия например 81% са съгласни, че ситуацията е изключително сериозна, докато в Молдова статистиката показва 50%. Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън трябва да бъде спокоен, тъй като 65% от анкетираните граждани на САЩ са определили измененията на климата като „извънредна ситуация“.

Като цяло по-младите хора са по-склонни да се съгласят с позицията, че повишаването на температурите е извънредно опасно, като близо 70% от тях са гласували в полза на спешните мерки за справяне с този проблем. За хората над 60-годишна възраст процентът е 58.

Най-популярни политики

Действията, които хората са склонни да предприемат, когато става въпрос за справяне с последствията от климатичните промени, до известна степен зависят от тяхното местоположение в момента.

В 8 от 10-те държави с най-високо количество вредни емисии от производството на електроенергия мнозина са гласували в полза на използването на повече източници на зелена енергия. Различен е резултатът в страните, в които главна причина за емисиите са обезлесяването и промените в обработването на земите – там гражданите подкрепят политиките, насочени към  мерки за опазване на горите и земята. От проучването става ясно, че това е най-подкрепяната предложена политика за справяне с климатичните промени.

Основни разлики в статуса на анкетираните

Една от ключовите разлики, които се откроиха в данните, е нивото на образование.

Що се отнася до демографските данни, нещо, което видяхме много ясно, е, че има силна връзка между нивото на образование и разбирането за сериозността на извънредните климатични ситуации. Колкото по-образовани сте Вие, толкова по-вероятно е да повярвате, че има извънредна климатична ситуация.“, твърди Каси Флин, експерт в областта на климата.

Оказва ли влияние полът?

Въпреки че генералните констатации показват приблизително еднакви отговори от страна на мъжете и жените, има доста изразени разлики по отношение на страната, в която участниците живеят. В Канада например жените и момичетата са с 12% по-склонни да твърдят, че изменението на климата е извънредна ситуация, отколкото мъжете и момчетата.

САЩ, Великобритания и Австралия са показали по-малки разлики в това отношение.  За разлика от тях, Индия, Грузия, Виетнам и Нигерия показват, което означава, че мъжете и момчетата са с 9-12% по-склонни да смятат, че глобалното затопляне е извънредна ситуация.

Какво означава това за политиката?

Встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, който поставя климатичните промени сред водещите приоритети за света, както и важната глобална конференция, която ще се проведе в Глазгоу по-късно тази година, по всяка вероятност ще повлияят положително на извънредната климатична ситуация, смятат организаторите на анкетата. Според тях е крайно време световните лидери да се вслушат в сериозните опасения в световен мащаб.

Начинът, по който лидерите реагират на климатичната криза, както и на кризата, свързана с пандемията от COVID-19  наистина ще очертае изцяло нов път за действие. В много аспекти, това е решаващият момент да се направи правилният избор.“, смята Каси Флин. „Това, което се надяваме да постигнем с допитването, свързано с климата, е да помогнем гласовете на хората да повлияят при вземането на решенията, а именно да повлияят на климатичните дебати.“, добави тя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments