Китай затваря най-големия пазар за електроника в света заради COVID-19

0
547
Ограничителни мерки за коронавируса
Ограничителни мерки. Снимка: Pixabay

Властите на южния китайски град Шенжен разпоредиха затварянето на най-големия пазар за електроника в света, както и временното спиране на движението на обществения транспорт в близост до него. Мерките са част от последния локдаун, който беше наложен на територията на целия квартал, за да се ограничи разпространението на COVID-19, пише „CNN“.

Хуацянбей, оживен търговски район, разположен в квартал „Футиен“, в който има хиляди сергии за продажба на компютърни компоненти, части за мобилни телефони и микрочипове, е сред трите квартала, които са поставени под задължителен четиридневен локдаун. На жителите на тези квартали е забранено да напускат домовете си, освен в случаите, когато трябва да се тестват за COVID-19.  Според разпоредбата те трябва да се подлагат на тези тестове ежедневно до четвъртък. Всички търговски обекти в засегнатите райони са затворени до четвъртък, с изключение на супермаркетите, аптеките и болниците. Преустановява се и посещението на ресторанти, като се разрешава единствено поръчването на храна за вкъщи.

Китай е едно от последните места в света, където все още се прилагат строги мерки като част от стратегията за нулево разпространение на вируса. Тези мерки обхващат мащабно и щателно проследяване на случаите на заразени и техните контакти, масово тестване, дългосрочни карантини и незабавни локдауни.

По-рано днес здравните власти на Шенжен, международен технологичен център с население от 18 милиона души, са съобщили за 35 нови случая на заразени жители, като 11 от тях са били асимптоматични. В резултат на строгия подход десетки квартали в метрополиса вече са определени като „високорискови зони“ и са поставени под строга забрана за достъп. Видеоклипове, споделени от местни жители в социалните мрежи, показват, че са поставени метални бариери, като някои от тях са покрити с бодлива тел. На кадрите се вижда, че те са издигнати пред жилищни сгради, което не позволява на жителите да напускат тези места без позволение.

В района на Луоху и Лонган също са затворени всички места за развлечения и обществени паркове, като наред с това е забранено провеждането на различни мероприятия – от конференции и представления до танци на площада.

Междувременно властите обявиха, че са преустановили работата на 24 метростанции и стотици автобусни спирки в Шенжен, включително около пазара за електроника в Хуацянбей. По време пресконференция, проведена вчера, те заявиха, че епидемията се дължи главно на разпространението на новия подщам на коронавируса, познат като „Omicron BF.15“, който според тях е по-заразен и по-трудно откриваем при заразени лица.

„Предстоящият период ще бъде най-напрегнатият, високорисков и мрачен период за превенция и контрол на епидемиите в нашия град.„, предупреди по време на пресконференцията високопоставен служител на Шенжен.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments